Rusko vidí islamistov ako reálnu hrozbu, hliadky na hranice zatiaľ nevyšle

NETKY.SK • 12 November 2015, 11:31 • 2 min
Rusko vidí islamistov ako reálnu hrozbu, hliadky na hranice zatiaľ nevyšle

ASTANA - Rusko znepokojujú teroristi, ktorí sa sústreďujú v oblastiach pozdĺž hraníc Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), ale obnovenie kontrol ruskej pohraničnej stráže na hraniciach stredoázijských členských štátov SNŠ s Afganistanom nie je na programe dňa, uviedol dnes koordinátor pohraničných služieb SNŠ Alexandr Manilov.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters pripomenula, že námestník ruského ministra obrany Jurij Borisov ešte v októbri pripustil, že Moskva by mohla prijať rozhodnutie o vyslaní ruských pohraničníkov na hranice Tadžikistanu s Afganistanom. Manilov, ktorý je jedným z účastníkov zasadnutia predstaviteľov pohraničných služieb SNŠ v Astane, odhadol, že na afganskej strane hraníc SNŠ je momentálne sústredených asi 4500 "ozbrojencov a teroristov". "Je to oveľa viac, ako to bývalo," upozornil.

 

Súčasný stav označil za "reálnu hrozbu" a vyslovil obavy z pokusov o prienik hraníc či snáh o destabilizáciu štátov susediacich s Afganistanom. Uviedol, že príslušné orgány SNŠ majú informácie o skupinách militantov, ktorí sa presunuli do blízkosti hraníc Tadžikistanu a Turkménska. Bližšie detaily Manilov neposkytol. Agentúra Reuters pripomenula, že Rusko má v Tadžikistane vojenskú základňu, na ktorej slúži 6000 mužov, pričom v októbri 2013 obe krajiny podpísali zmluvu o predĺžení misie ruských jednotiek v tejto krajine o ďalších 30 rokov. V susednom Kazachstane má Rusko zasa leteckú základňu. Manilov dnes uviedol, že zvýši objem svojej vojenskej pomoci obom týmto krajinám, a to na základe Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, podpísanej krajinami združenými v SNŠ v roku 1992.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies