Rusko vetovalo vyhlásenie Bezpečnostnej rady k útoku separatistov na Mariupol

NETKY.SK • 25 Január 2015, 09:06 • 2 min
Rusko vetovalo vyhlásenie Bezpečnostnej rady k útoku separatistov na Mariupol

NEW YORK - Rusko zablokovalo v noci nadnes znenie textu spoločného tlačového vyhlásenia členov Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktoré by kritizovalo sobotňajší útok proruských separatistov na strategicky významné mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Napísala to agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vydal v bezprostrednej reakcii na sobotňajšie spustenie ofenzívy vyhlásenie, v ktorom "silne odsudzuje dnešný (sobota) raketový útok na mesto Mariupol, ktorý údajne zabil desiatky civilistov a zranil viac ako sto ďalších".
      

Británia následne navrhla Bezpečnostnej rade, aby zopakovala Pan Ki-munove stanovisko, ako aj vyzvala na vyšetrenie útokov na Mariupol. Rusko tento návrh zamietlo.
      

Vyhlásenia Bezpečnostnej rady si vyžadujú jednohlasné prijatie, to znamená, že každý z 15 členov tohto zoskupenia má právo veta.
      

"Rusko práve zablokovalo vyhlásenie BR OSN tým, že doň odmietlo zahrnúť odsúdenie nedávnych provokatívnych verejných vyhlásení separatistov," uviedol nemenovaný diplomat, ktorého citoval Reuters.
      

Ruská misia pri OSN pre Reuters uviedla "nedospeli sme ku konsenzu.. pretože delegácia Británie trvala na odsúdení niektorých vyhlásení síl domobrany".
      

Návrh vyhlásenia, ktorého obsah citoval Reuters, špeciálne menuje Alexandra Zacharčenka, lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny. Zacharčenko v sobotu povedal, že Mariupol "je najlepším pamätníkom pre našich mŕtvych" a prisľúbil ďalšie vojenské ťaženie.
      

Vo vetovanom návrhu znenia vyhlásenia Bezpečnostná rada "takéto nezodpovedné oznámenia čo najdôraznejšie odsudzuje".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies