Rusko vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej Rady OSN o chemickom útoku v Sýrii, požadujú podrobnosti o všetkých leteckých operáciách Sýrie v deň incidentu

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 07:59 • 2 min
Rusko vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej Rady OSN o chemickom útoku v Sýrii, požadujú podrobnosti o všetkých leteckých operáciách Sýrie v deň incidentu

NEW YORK - Rusko vetovalo dnes v Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu odsudzujúcu údajné použitie chemických zbraní v sýrskom meste Chán Šajchún zo 4. apríla a požadujúcu od sýrskej vlády podrobnosti o všetkých jej leteckých operáciách v deň incidentu.

slovakia

left justify in out

Okrem Ruska hlasovala proti prijatiu uznesenia, ktoré predložili západné krajiny, aj Bolívia. Čína sa zdržala hlasovania. Údajný chemický útok na vzbúrencami ovládané sýrske mesto Chán Šajchún v provincii Idlib sa odohral 4. apríla, zahynulo pri ňom najmenej 87 civilistov. USA a ďalšie západné štáty pripisujú zodpovednosť zaň Asadovej vláde, čo Sýria odmieta.

 

Sýrsky prezident Bašár Asad tvrdí, že správy o nedávnom chemickom útoku, ktoré mali vykonať v provincii Idlib jeho vládne sily, sú "na 100 percent vykonštruované".

 

Bašár Asad zároveň zdôraznil, že jeho krajina v roku 2013 odovzdala celý svoj chemický arzenál medzinárodnej vojenskej koalícii. "Nebol vydaný rozkaz na žiadny takýto útok. Chemických zbraní sme sa vzdali pred niekoľkými rokmi, a ak by sme ich aj mali, nepoužili by sme ich," povedal sýrsky prezident .


Asad by podľa vlastných slov povolil iba "nestranné" preskúmanie daného incidentu s cieľom zabezpečiť, aby to nebolo využité na "spolitizované účely". 

 

Sýrska vláda vinu pripísala povstalcom, ktorí podľa nej zhromažďujú a skladujú smrtiace chemikálie. Podľa ruského ministerstva obrany sa jedovaté látky uvoľnili do ovzdušia, keď sýrske lietadlá pri nálete zasiahli sklad chemických zbraní a munície v povstaleckej továrni na východnom okraji Chán Šajchúnu.

 

Americké sily 7. apríla na priamy príkaz prezidenta USA Donalda Trumpa vypálili 59 striel s plochou dráhou letu Tomahawk na sýrsku leteckú základňu Šajrát v provincii Homs, kde sa podľa Washingtonu mali nachádzať chemické zbrane. Zahynulo pri tom najmenej šesť ľudí. Úder bez mandátu OSN bol odvetou za údajný chemický útok na Chán Šajchún.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona