Rusko varuje USA pred poškodením chemického arzenálu

NETKY.SK • 6 September 2013, 16:19 • 2 min
Rusko varuje USA pred poškodením chemického arzenálu

MOSKVA - Ruská vláda v piatok varovala Spojené štáty pred útokmi na objekty využívané v súvislosti s chemickým arzenálom Sýrie, keďže takýto krok by mohol mať "nebezpečné" dôsledky.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí Moskva "vníma ako obzvlášť znepokojujúcu skutočnosť, že zariadenia vojenskej infraštruktúry zabezpečujúce celistvosť a bezpečnosť sýrskeho chemického arzenálu sú medzi možnými cieľmi vojenských útokov". Reaguje tak na zámer Spojených štátov zasiahnuť proti silám sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Rusi varujú "americké orgány a ich spojencov pred napadnutím akýchkoľvek chemických zariadení a priľahlých území" a upozorňujú, že "takéto konanie by predstavovalo nebezpečný zvrat v tragickom vývoji sýrskej krízy".

Okrem uvoľnenia vysoko jedovatých látok sa Moskva obáva, že v dôsledku "bezohľadného" zásahu by sa mohli chemické zbrane dostať do rúk militantov a teroristov. "Bombardovanie chemického skladu v irackej al-Muthanne Spojenými štátmi v roku 1991 viedlo k vážnej kontaminácii priľahlého územia," pripomína ministerstvo s tým, že "pre mierumilovných obyvateľov Sýrie a iných krajín regiónu môžu byť následky ešte vážnejšie." Vyhlásenie zverejnili počas dvojdňového summitu skupiny G20 v Petrohrade, kde otázka reakcie na údajný chemický útok v Sýrii z 21. augusta zatienila tradičnú ekonomickú agendu. Hovorca rezortu zahraničia ešte v stredu varoval taktiež pred útokom na jadrový reaktor nachádzajúci sa blízko Damasku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona