Rusko v decembri dodalo Číne viac ropy ako Saudská Arábia

NETKY.SK • 26 Január 2016, 12:44 • 2 min
Rusko v decembri dodalo Číne viac ropy ako Saudská Arábia

PEKING - Rusko v decembri exportovalo do Číny viac ropy ako Saudská Arábia, čo znamenalo, že v priebehu roka 2015 bolo štyri mesiace najväčším dodávateľom čierneho zlata na čínsky trh.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnil čínsky colný úrad. Čína v decembri z Ruska doviezla 4,81 mil. ton ropy, čiže import bol na úrovni 1,13 mil. barelov denne. V porovnaní s decembrom 2014 išlo o rast o 29 %. Čínsky dovoz ropy zo Saudskej Arábie v decembri medziročne klesol o 1,2 % na 4,468 mil. ton, čiže zhruba 1,05 mil. barelov denne.


"Nie je to celkom nečakané, že Rusko predbehlo Saudskú Arábiu a opäť sa stalo najväčším dodávateľom ropy do Číny. Čiastočne to bolo výsledkom väčšieho dopytu zo strany malých súkromných ropných firiem," povedala Wendy Yongová z poradenskej spoločnosti FGE. Počas minulého roka Rusko predbehlo väčšinu hlavných dodávateľov pri zvyšovaní predaja ropy v Číne. Ruský export do Číny vlani oproti roku 2014 stúpol o 28 %. Saudskoarabský export na čínsky trh vlani posilnil o 1,8 % a iracké dodávky sa za celý minulý rok zvýšili o 12,3 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona