Rusko uviedlo do prevádzky špionážnu loď novej generácie Jurij Ivanov

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 09:11 • 2 min
Rusko uviedlo do prevádzky špionážnu loď novej generácie Jurij Ivanov

MOSKVA - Rusko oficiálne uviedlo do prevádzky modernú špionážnu loď novej generácie, ktorej úlohou bude monitorovať protiraketový systém USA. Oznámili to noviny Moscow Times s odvolaním sa na hovorcu ruského námorníctva.

slovakia

left justify in out

Jurij Ivanov, prvé plavidlo tzv. Projektu 18280, v rámci ktorého má byť postavených 400 spravodajských lodí, predstavili verejnosti počas nedeľňajšej veľkolepej námornej prehliadky v pobaltskej Kaliningradskej oblasti. Prehliadka za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina, vicepremiéra Dmitrija Rogozina a popredných predstaviteľov armády sa konala v rámci osláv dňa ruského námorníctva, ktorý má korene ešte v časoch Sovietskeho zväzu.

 

Prvé plavidlo Projektu 18280 bude využívať ruská Severná flotila, operujúca v Barentsovom a Nórskom mori a v Severnom ľadovom oceáne, zodpovedná za obranu severozápadnej časti Ruska.

 

Hlavnou úlohou tejto lode s názvom Jurij Ivanov bude monitorovať systémy protiraketovej obrany umiestnené na amerických vojnových plavidlách na otvorenom oceáne.

 

Druhé plavidlo rovnakej triedy má byť uvedené do prevádzky na budúci rok. Na špionážnych lodiach sa nachádza menej zbraní, ale zato veľké množstvo senzorov a moderného elektronického vybavenia na sledovanie a odpočúvanie cudzích plavidiel.

 

Každá zo štyroch hlavných flotíl ruského námorníctva už v súčasnosti disponuje jedným až dvoma loďami určenými na zber spravodajských informácií. Ide však ešte o sovietske plavidlá z 80. rokov minulého storočia, ktoré už nedokážu účinne monitorovať novšie lode amerického námorníctva.

 

Nové plavidlá triedy Jurij Ivanov majú v najbližších rokoch dostať všetky ruské flotily.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies