Rusko uvažuje, že Kyjevu poskytne zľavu na plyn

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 16:06 • 2 min
Rusko uvažuje, že Kyjevu poskytne zľavu na plyn

MOSKVA - Rusko by mohlo uvažovať o tom, že Ukrajine poskytne zľavu z ceny plynu v sume 100 USD na tisíc kubických metrov. Povedal to v stredu ruský premiér Dmitrij Medvedev.

slovakia

left justify in out

Vlani Moskva a Kyjev uzavreli dohodu o dodávkach plynu počas zimného obdobia, ktorej súčasťou bola zľava v sume 100 USD. Moskva tak dočasne zrušila svoju požiadavku, že Ukrajina musí odoberať plyn na základe dohody, podľa ktorej má platiť za objednané množstvo plynu bez ohľadu na to, či ho odoberie.

 

Platnosť dohody o dodávkach počas zimného obdobia sa končí 31. marca. Rusko, Európska únia a Ukrajina plánujú 20. marca rokovať o novej dohode. "Pokiaľ ide o zľavu, poskytuje ju vláda, je to naša dobrá vôľa. Zľava by sa mohla poskytovať do výšky nášho exportného cla, ale nie nad rámec exportného cla," konštatoval predseda ruskej vlády.

 

Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz v pondelok uhradila ďalších 15 mil. USD za ruský plyn, čo pokrýva dodávky na sedem dní. Dodávky ruského plynu na východnú Ukrajinu, kde prímerie zredukovalo boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou, sa do terajších úhrad nezahŕňajú, ale tiež by sa mali zaplatiť, uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies