Rusko uvažuje o vlastnej vesmírnej stanici

NETKY.SK • 15 December 2014, 14:33 • 2 min
Rusko uvažuje o vlastnej vesmírnej stanici

MOSKVA - Ruská Federálna vesmírna agentúra (Roskosmos) uvažuje o vybudovaní vlastnej vesmírnej stanice. Oznámil to dnes šéf agentúry Oleg Ostapenko s tým, že napätie v medzinárodných vzťahoch ovplyvňuje spoluprácu v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

Takýto projekt by podľa agentúry Reuters konkuroval Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), na fungovaní ktorej sa podieľa 15 krajín vrátane Ruska a Spojených štátov. Moskva spochybnila budúcnosť ISS, keďže vzťahy s Washingtonom sa zhoršili v dôsledku krízy na Ukrajine.
     

"Potvrdzujem, že uvažujeme o takejto možnosti. Je to možný smer vývoja," citovala Ostapenka agentúra RIA Novosti. Vesmírna stanica by sa podľa jeho slov stala kľúčovou súčasťou ruských misií na Mesiac.
     

Nie je známe, ako by prebiehalo financovanie projektu, keďže sa očakáva, že Rusko vstúpi na budúci rok do recesie, poznamenal Reuters. Hospodársku situáciu v Rusku podľa neho zhoršujú sankcie Západu, uvalené v reakcii na politiku Moskvy na Ukrajine.
     

Washington chce udržať ISS v prevádzke najmenej do roku 2024 - o štyri roky viac, ako sa pôvodne plánovalo. Ruský vládny predstaviteľ však v máji oznámil, že Moskva odmietne žiadosť Washingtonu o predlženie operácií ISS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona