Rusko, USA a Čína sú v pohotovosti, v prípade nevyhnutnosti sú rozhodnutí zasiahnuť proti Kimovmu režimu

NETKY.SK • 7 December 2017, 07:30 • 2 min
Rusko, USA a Čína sú v pohotovosti, v prípade nevyhnutnosti sú rozhodnutí zasiahnuť proti Kimovmu režimu

PCHJONGJANG –Aj napriek upozorneniam Bezpečnostnej rady OSN, mnohým uvaleným sankciám či americkým vyhrážam, severokórejský vodca Kim Čong-un uskutočnil počas minulého týždňa ďalší rozsiahly balistický test. Odignorovanie požiadaviek na pozastavenie jadrového programu v krajine už ale veľmoci nenechali bez povšimnutia.

slovakia

left justify in out

V blízkosti Kórejského polostrova zorganizovali USA, Rusko a Čína vojenské manévre a previerky bojovej pohotovosti, nielen proti Kimovmu režimu, ale aj ako preventívne opatrenie voči sebe navzájom. Nastúpené flotily, stíhačky či vojaci pripravení kedykoľvek zasiahnuť v prípade nutnosti, momentálne pripomínajú skôr bojové pole pred bitkou ako kľudné vody Žltého mora. Celú záležitosť a ohrozenie pobrežia Spojených štátov sa rozhodol riešiť aj vysoký diplomat OSN, Jeffrey Feltman. Ten si to zamieril rovno do hlavného mesta KĽDR, kde sa zdrží najneskôr do zajtrajšieho dňa. Rokovať bude so severokórejským ministrom a ostatnými vysoko postavenými predstaviteľmi

 

Celá napätá situácia vznikla minulý utorok, kedy Severná Kórea vykonala ďalší raketový test. Raketu nasmerovali na USA. Niektorí odborníci sa domnievajú, že ak by Severokórejčania len jemne zmenili uhol, pod ktorým strelu vypálili, je veľmi pravdepodobné, že by skutočne zasiahli americkú pevninu. Akú zničujúcu silu by mala raketa v prípade dosiahnutia cieľa však nie je jasné, pretože sa nevie akú hlavicu raketa niesla.

 

img

 

Na Havaji sa po prvý krát od Studenej vojny rozozvučali sirény. Washington testovanie KĽDR odsúdil a kvôli narastajúcej hrozbe okamžite podnikol potrebné kroky. Hlavný poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Herbert Raymond McMaster informoval, že šance na vojnu s KĽDR sa žiaľ pre opakované ohrozovanie USA neustále zvyšujú. "Zakaždým keď (Kim Čong-un) vykoná balistický alebo jadrový test, zlepšuje sa," vyhlásil na bezpečnostnom fóre v Kalifornii.

 

 

img

 

Neutíchajúci spor a vyhrotená rétorika medzi krajinami dostávajú pod veľký tlak amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorému pomaly, ale isto dochádza trpezlivosť. Ďalšie provokácie zo strany Severnej Kórei sa vodcovi nemusia vyplatiť. Pre zachovanie medzinárodnej prestíže USA, by mohli Američania v krajnom prípade zaútočiť, čo by malo zdrvujúce dôsledky nie len pre všetkých Severokórejčanov, ale aj okolité štáty.

 

OSN informovalo, že to bol práve Pchjongjang, kto návštevu inicioval. Zatiaľ sa nepredpokladá, že návšteva diplomata Feltmana bude natoľko úspešná a prispeje k zmierneniu napätých vzťahov medzi krajinami. Do úvahy skôr prichádza, že severokórejský režim požiada o humanitárnu pomoc formou potravín či ropy. Začiatkom tohto týždňa USA a Južná Kórea začali v blízkosti polostrova spoločné vojenské manévre.

 

img

 

V stave pohotovosti sú aj Číňania a Rusi. Peking v pondelok vyslal svoje stroje k preletom nad Žltým a Východočínským morom a preveroval bojovú pohotovosť systémov včasného varovania, vrátane nasadenia stíhačiek alebo striel zem-vzduch. Rusko oznámilo, že uskutočňuje manévre na Ďalekom východe. Už minulý týždeň námorníctvo nacvičovalo v Prímorskom kraji vylodenia a teraz asi tisíc príslušníkov námornej pechoty z tichomorskej flotily zamieri aj na Kamčatku, kde budú cvičiť aj s obrnenými vozidlami.

 

Aj napriek nešťastnej politike Kim Čong-una a pokračovaní v severokórejskom jadrovom a balistickom programe, Rusko a Čína vinia práve Washington z eskalácie napätia na Kórejskom polostrove. Za provokáciu zo strany USA vnímajú aj spoločné manévre s juhokórejskými silami.   

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies