Rusko: Úrady uznali, že nezvládli situáciu na upchatej trase Moskva - Petrohrad

NETKY.SK • 3 December 2012, 08:10 • 2 min
Rusko: Úrady uznali, že nezvládli situáciu na upchatej trase Moskva - Petrohrad

Rusko Úrady uznali, že nezvládli situáciu na upchatej trase Moskva - Petrohrad - Doprava Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes uznalo, že jeho podriadení a správa ciest nezvládli situáciu, ktorá vznikla počas víkendu v Tverskej oblasti na rýchlo

slovakia

left justify in out

imgRuské ministerstvo pre mimoriadne situácie dnes uznalo, že jeho podriadení a správa ciest nezvládli situáciu, ktorá vznikla počas víkendu v Tverskej oblasti na rýchlostnej ceste spájajúcej Moskvu s Petrohradom. 
      V obrovskej zápche, ktorú spôsobilo husté sneženie v Novgorodskej a Tverskej oblasti, tam totiž od piatka uviazli tisíce osobných i nákladných áut, niektoré aj na dva dni. Kolóna áut dosahovala od 40 do 200 kilometrov. Motoristi kritizujú úrady, že situáciu nezvládli.
      Hlavnou príčinou gigantickej zápchy bolo to, že kvôli odpratávaniu množstva snehu tverské úrady zakázali vjazd nákladných áut do mesta, v dôsledku čoho boli ich vodiči nútení využiť magistrálu Rossija a v oboch smeroch pre rôzne problémy spôsobili zápchy. V súčasnosti, ako informovalo tverské oddelenie dopravnej polície, rýchlosť na trase stúpla na obvyklých 80-90 kilometrov za hodinu.   
      Minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov dnes priznal, že vodiči nemali k dispozícii jedlo, vodu a lieky a nedostávali ani informácie o prijímaných opatreniach a o perspektíve riešenia krízovej situácie. "Všetci riadiaci pracovníci musia byť na trase, nie sedieť v teplých pracovniach," zdôraznil pre agentúru Interfax.
      Riaditeľ oddelenia civilnej ochrany Tverskej oblasti Sergej Didenko tvrdí, že vodiči kamiónov a nákladných áut dostávali informácie prostredníctvom rozhlasového vysielania a vodiči osobných áut ich mali z médií a úrady im posielali SMS správy. Celkovo ich podľa jeho tvrdenia úrady zaslali vyše 350.000.
      Podľa ministra Pučkova sa z krízovej situácie treba poučiť a napríklad zmeniť systém tak, aby dopravná polícia nemusela riešiť malé kolízie osobných áut, ktoré tak nebudú dlhý čas brániť plynulosti premávky na dôležitej federálnej dopravnej tepne.
      Policajné orgány Tverskej oblasti na svoju obranu uviedli, že pozdĺž kritického úseku diaľnice pracovalo niekoľko poľných kuchýň, ale mnohí vodiči tvrdia, že nemali možnosť zohriať sa alebo dostať sa k benzínu, aby mohli sfunkčniť kúrenie vo svojich autách.
      "Ľudia si navzájom pomáhali, problém je na strane úradov: neboli žiadne benzínové cisterny, voda, nič. Len sme tam uviazli," uviedol jeden zo šoférov pre televízny kanál Rossija 24.
      Premiér Dmitrij Medvedev vyslal do Tveru ministra dopravy Maxima Sokolova a podpredseda vlády Dmitrij Rogozin mu má dnes referovať o opatreniach prijatých v záujme rýchleho odstránenia zápchy a o pomoci poskytnutej motoristom. 
      Rýchlostná cesta M-10 spája Moskvu s druhým najväčším mestom krajiny Petrohradom, vzdialeným od metropoly 700 kilometrov severozápadne, a vedie až k hraniciam s Fínskom. 
      Kvalita ciest v Rusku je problémom už od cárskych čias a s nedostatočnou infraštruktúrou motoristi zápasia od sovietskej éry, keď rozpočtové finančné prostriedky smerovali viac do armády než na cesty, byty, zdravotnú starostlivosť a iné potreby v civilnej sfére.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies