Rusko udrží ťažbu ropy tento rok nad 10 mil. barelov denne a zvýši vývoz

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 07:49 • 2 min
Rusko udrží ťažbu ropy tento rok nad 10 mil. barelov denne a zvýši vývoz

LONDÝN/MOSKVA - Rusko očakáva v tomto roku zvýšenie vývozu ropy, keďže domáce rafinérie v rámci plánov modernizácie obmedzujú svoje kapacity. Povedal to dnes v rozhovore pre agentúru Reuters ruský minister energetiky Alexander Novak.

slovakia

left justify in out

Produkcia ropy by však mala ostať podľa Novaka zachovaná. To znamená, že Rusko by malo produkovať naďalej viac než 10 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov), napriek očakávaniam poklesu ťažby. Doteraz ruské ropné firmy obmedzovali export suroviny a vysoký objem dodávali domácim rafinériám, čo im prinášalo vyššie marže, než vývoz ropy pri súčasných nízkych cenách na trhu. Pri rovnakej produkcii a znížení dodávok domácim rafinériám sa však tento rok počíta so zvýšením vývozu.

 

Ako uviedol Novak, v roku 2015 by Rusko malo zvýšiť vývoz zhruba o 3 milióny ton. Zvýšené objemy by mali smerovať najmä do Číny, kde chce Rusko tento rok vyviezť okolo 31 miliónov ton ropy. V roku 2035 by mal vývoz ropy z Ruska podľa ministra dosiahnuť okolo 280 miliónov ton oproti 224 miliónom ton v roku 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies