Rusko ubezpečuje, že neobmedzí dodávky plynu pre Európu

NETKY.SK • 18 September 2014, 12:11 • 2 min
Rusko ubezpečuje, že neobmedzí dodávky plynu pre Európu

VIEDEŇ - Rusko počas zimy neobmedzí dodávky zemného plynu pre Európu, aby tak zabránilo ich presmerovaniu na Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku. Vyhlásil to ruský minister energetiky Alexander Novak.

slovakia

left justify in out

"Je to vylúčené," povedal Novak pre štvrtkové vydanie rakúskeho denníka Die Presse. Rusko prestalo dodávať Ukrajine plyn v polovici júna potom, čo sa vlády Moskva a Kyjev nedohodli na urovnaní cenového sporu. Znížený objem dodávok z Ruska, ktorý tento týždeň hlásili Slovensko, Poľsko, Rumunsko a Rakúsko, ruský plynárenský monopol Gazprom vysvetľuje technickými problémami.

 

Minister energetiky Novak potvrdil vyjadrenie generálneho riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera, že objednávky plynu z Európy v posledných dňoch prekročili bežný objem. Miller tiež v stredu ubezpečoval, že požiadavky európskych zákazníkov dokáže Gazprom splniť ihneď, ako naplní dostatočné objemy plynu do svojich zásobníkov. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v stredu evidoval zníženie dodávok plynu na úrovni približne 23 %. 

 

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies