Rusko už znížilo dodávky plynu do Bieloruska o 60 %

NETKY.SK • 23 Jún 2010, 16:33 • 2 min
Rusko už znížilo dodávky plynu do Bieloruska o 60 %

Rusko už znížilo dodávky plynu do Bieloruska o 60 %

slovakia

left justify in out

      Ruský štátny energetický gigant Gazprom aj dnes pokračuje v obmedzovaní vývozu plynu do Bieloruska. Celkovo tak Gazprom, ktorý má monopol na export energetických surovín, skrátil dodávky plynu do susednej krajiny už o 60 % oproti normálu.  Ruskej spravodajskej televízii NTV to potvrdil generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller.
      Ale zároveň dodal, že do Európy prúdi plyn cez Bielorusko bez obmedzení, teda v plnom objeme.
      To je v rozpore so správami, že Bielorusko v utorok (22.6.) na príkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zastavilo tranzit ruského plynu do Európy, pretože Gazprom mu dlhuje 260 miliónov USD (212,11 milióna eur) na poplatkoch za prepravu plynu cez jeho územie v prvom polroku 2010.
      Ruská štátna firma sa naopak rozhodla obmedzovaním dodávok prinútiť vládu v Minsku, aby zaplatila dlh za dodaný plyn v hodnote 192 miliónov USD. Pohrozila tiež, že zníži export plynu do Bieloruska až o 85 %.
      Stupňovanie napätia medzi oboma bývalými sovietskymi republikami už podľa zdrojov z únie pocítili niektorí európski odberatelia, predovšetkým Nemecko a Lotyšsko.
      Bieloruské ministerstvo energetiky po redukcii dodávok plynu z Ruska o 15 % upozornilo v liste Európsku komisiu, že ak bude Gazprom pokračovať v priškrcovaní ventilov na plynovode, zasiahne to aj Európu. Ruský energetický gigant však tvrdí, že môže zabezpečiť dodávky plynu do krajín únie cez plynovod, ktorý predchádza územím Ukrajiny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies