Rusko tvrdí, že KĽDR odpálením rakety dlhého doletu porušila rezolúciu BR OSN

NETKY.SK • 13 Apríl 2012, 07:03 • 2 min
Rusko tvrdí, že KĽDR odpálením rakety dlhého doletu porušila rezolúciu BR OSN

Rusko tvrdí, že KĽDR odpálením rakety dlhého doletu porušila rezolúciu BR OSN - Politika Severná Kórea odpálením rakety dlhého doletu porušila rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Konštatoval to nemenovaný predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí,

slovakia

left justify in out

img

Severná Kórea odpálením rakety dlhého doletu porušila rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Konštatoval to nemenovaný predstaviteľ ruského ministerstva zahraničných vecí, ktorého dnes citovala tlačová agentúra Interfax.
      Rusko pred avizovaným vypustením rakety Unha-3 vyzývalo Pchjongjang, aby sa svojho zamýšľaného plánu vzdal, pretože by to znamenalo porušenie rezolúcie BR OSN. Okrem toho to podľa Moskvy skomplikuje ďalšie kolá šesťstranných rokovaní o jadrovom programe KĽDR.
      "Rezolúcia Bezpečnostnej Rady OSN číslo 1874 požaduje, aby sa KĽDR úplne vzdala odpaľovania balistických rakiet, na civilné aj vojenské účely," zdôraznil citovaný zdroj ruského rezortu diplomacie. 
      Dlho očakávané vystrelenie severokórejskej rakety dlhého doletu sa skončilo pre Pchjongjang neúspechom, keď po niekoľkých minútach letu raketa spadla do mora. Podľa japonských a juhokórejských zdrojov sa raketa rozlomila na asi 20 kusov po približne 120-kilometrovom lete. Dopadla údajne do mora pri západnom pobreží Kórejského polostrova.
      Raketa Unha-3 mala podľa KĽDR vyniesť do vesmíru meteorologickú družicu.
      Odpálenie rakety, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti stého výročia narodenia zakladateľa komunistickej krajiny Kim Ir-sena, vyvolalo medzinárodnú kritiku pre obavy, že pôjde o skrytý test raketovej technológie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies