Rusko tvrdí, že záznam rozhovorov dispečerov zo Smolenska poskytlo už po nehode

NETKY.SK • 14 Január 2011, 08:13 • 2 min
Rusko tvrdí, že záznam rozhovorov dispečerov zo Smolenska poskytlo už po nehode

Rusko tvrdí, že záznam rozhovorov dispečerov zo Smolenska poskytlo už po nehode

slovakia

left justify in out

Rozhovory dispečerov letovej prevádzky z riadiacej veže v Smolensku krátko pred nehodou poľského prezidentského špeciálu z 10. apríla 2010 postúpila ruská strana oficiálne už po nešťastí. Informoval o tom ruský minister dopravy Igor Levitin.
      Jeho slová sú v príkrom rozpore s tvrdením poľského ministra vnútra Jerzyho Millera, ktorý hovoril o tom, že poľskej strane sa od ruskej Medzištátnej leteckej komisie nepodarilo získať audiozáznamy tejto komunikácie napriek opakovaným žiadostiam a musela ich získať z nešpecifikovaných zdrojov.
      O komunikácii dispečerov z veže s tretími osobami pravdepodobne z Moskvy sa nehovorí ani v záverečnej správe ruských vyšetrovateľov.
      Poľsko v reakcii na zverejnenie dokumentu, ktorý jednoznačnú zodpovednosť za tragédiu pripisuje poľskej strane, avizovalo na budúci týždeň zverejnenie záznamu komunikácie dispečerov zo smolenskej veže.
      Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v reakcii na zverejnenie oficiálnej správy ruských vyšetrovateľov konštatoval, že jeho rezort nemôže komentovať výsledky vyšetrovania technických aspektov, ktoré viedli k tragédii. Zdôraznil, že vyšetrovanie prebiehalo v súlade s medzinárodnými právnymi normami na báze Chicagskej konvencie.
      Lavrov vyjadril súčasne nádej, že sa nikto z tejto smutnej záležitosti nepokúsi získať politický kapitál, a poznamenal, že špekulovať okolo tragédie je neetické. Minister ubezpečil, že si Moskva želá pokračovať v kurze zbližovania s Poľskom a zintenzívnenia vzájomných vzťahov, čo je v záujme oboch krajín.

Zdroj: TASR/www.gazeta.pl



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies