Rusko testuje na obežnej dráhe obzvlášť tajný satelit

NETKY.SK • 7 August 2019, 09:38 • 2 min
Rusko testuje na obežnej dráhe obzvlášť tajný satelit

MOSKVA – Ministerstvo obrany Ruskej federácie prvýkrát oficiálne potvrdilo existenciu programu špeciálnych vojenských satelitov – inšpektorov. Zariadenia Cosmos-2535 a Cosmos-2536 sú určené na "štúdium vplyvu ruskej orbitálnej skupiny na kozmické lode, ako aj vývoj technológií na ich ochranu".

slovakia

left justify in out

Program výroby satelitov – inšpektorov vo všetkých kozmických krajinách bol vždy spojený s vojenskými programami, a samozrejme patril, a stále patrí do kategórie prísne tajných. O to zaujímavejšie je, že ruské ministerstvo obrany prvýkrát vydalo správu o práci na obežnej dráhe takýchto zariadení – hovoríme o nedávno spustených vojenských satelitoch Cosmos-2535 a Cosmos-2536.

 

V Sovietskom zväze bolo v sedemdesiatych rokoch postupne spustených päť vojenských vesmírnych staníc projektu Almaz, ktorých funkcie zahŕňali okrem vykonávania fotografických a rádiotechnických prieskumov aj úlohy inšpekcie zahraničných prieskumných satelitov a boju proti nepriateľským vesmírnym telesám.

 

Stav satelitu – inšpektora vo vesmíre – je sám o sebe zaujímavý moment. Podľa súčasnej medzinárodnej zmluvy o vesmíre uzavretej medzi ZSSR, USA a Veľkou Britániou ešte  v roku 1967, sú vesmír a prírodné kozmické telesá v ňom extra teritoriálne. To znamená, že žiadny štát nemôže tvrdiť, že vlastní vesmírne teleso alebo jeho časť, a suverenita štátov sa rozširuje iba na vesmírny objekty, ktoré oni priamo spustili resp. vytvorili a vypustili do vesmíru. K dnešnému dňu je 109 krajín riadnymi členmi Zmluvy o vesmíre, ďalších 23 krajín túto zmluvu prijalo, ale neratifikovalo.

 

V súčasnosti sa na aktívnom vývoji satelitov podieľajú tri krajiny – USA, Čína a Rusko.

 

Technológia výroby sa neustále zdokonaľuje. Tiché satelity, ktoré nenesú (aspoň oficiálne) žiadne zbrane, neporušujú Zmluvu o vesmíre, aj keď táto zmluva nezakazuje inštaláciu konvenčných zbraní na nich. Na druhej strane technológie používané v satelitoch môžu byť užitočné aj na mierové účely, napríklad na tankovanie a servis satelitov na obežných dráhach alebo v boji proti vesmírnym úlomkom. S najväčšou pravdepodobnosťou preto v budúcnosti bude na obežných dráhach ešte viac satelitných inšpektorov – a je vidieť, že v tejto oblasti má Rusko všetky najmodernejšie technológie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies