Rusko, Sýria a Irán varovali USA pred ďalšími útokmi voči Damasku

NETKY.SK • 14 Apríl 2017, 17:10 • 2 min
Rusko, Sýria a Irán varovali USA pred ďalšími útokmi voči Damasku

MOSKVA - Ministri zahraničných vecí Ruska, Sýrie a Iránu dnes počas schôdzky v Moskve dôrazne vystríhali Spojené štáty pred ďalšími útokmi voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Vyzvali tiež na nezávislé medzinárodné vyšetrovanie údajného chemického útoku, ku ktorému došlo 4. apríla v severosýrskom meste Chán Šajchún.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nálet na povstalcami ovládaný Chán Šajchún si vyžiadal vyše 80 mŕtvych civilistov. USA a ďalšie západné štáty pripisujú zodpovednosť zaň sýrskej armáde, ktorá to však popiera. Rusko a Sýria tvrdia, že sa jedovaté látky uvoľnili do ovzdušia, keď sýrske lietadlá zasiahli povstalecký sklad chemických zbraní.

V reakcii na útok v Chán Šajchúne americké sily vypálili 7. apríla 59 striel Tomahawk na sýrsku leteckú základňu Šajrát v provincii Homs. Práve z tejto základne mali podľa USA štartovať lietadlá s chemickými zbraňami zhodenými na Chán Šajchún.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ktorý trojstranné rokovania v Moskve zorganizoval, dnes vyhlásil, že americký útok na základňu Šajrát bol "flagrantným porušením" medzinárodného práva a poškodil diplomatické snahy o ukončenie sýrskeho konfliktu. Akékoľvek ďalšie podobné kroky USA by mali "závažné dôsledky nielen pre regionálnu, ale aj pre globálnu bezpečnosť".

V podobnom zmysle sa vyjadrili aj zvyšní dvaja účastníci schôdzky, sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim a šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zaríf.

Na Ruskom organizovaných rozhovoroch sa zúčastnili diplomati piatich postsovietskych stredoázijských republík, z Afganistanu, Indie, Iránu, Číny a Pakistanu. Pozvané boli aj Spojené štáty, ktoré však napokon do Moskvy svojho zástupcu nevyslali, informovala agentúra DPA.

Cieľom moskovských rokovaní bolo skúmanie možností spolupráce regionálnych mocností pri riešení afganského konfliktu. Účastníci vyjadrili znepokojenie nad eskaláciou násilností v Afganistane, ktoré ďalej zhoršujú situáciu tamojšieho obyvateľstva.

"Bolo zdôraznené, že krízu v Afganistane nemožno riešiť vojenskými prostriedkami, ale jedine dosiahnutím celonárodnej dohody," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí. Diplomati tiež zdôraznili nutnosť pokračovania prísunu humanitárnej pomoci pre obyvateľov Afganistanu.

Rusko zorganizovalo podobnú schôdzku o Afganistane už aj vo februári, vtedy však na ňu neboli pozvané Spojené štáty.

Americké letectvo vo štvrtok zhodilo obrovskú bombu na tunelový komplex islamistov v afganskej provincii Nangarhár. Zahynulo pritom najmenej 36 militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Podľa afganského ministerstva obrany si výbuch takmer desať ton vážiacej bomby typu GBU-43 nevyžiadal nijaké civilné obete.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies