Rusko súhlasilo s reštrukturalizáciou dlhu Venezuely, splácanie potrvá 10 rokov

NETKY.SK • 17 November 2017, 06:00 • 2 min
Rusko súhlasilo s reštrukturalizáciou dlhu Venezuely, splácanie potrvá 10 rokov

MOSKVA - Rusko a Venezuela podpísali tento týždeň dohodu o reštrukturalizácii dlhu Venezuely v hodnote viac než 3 miliardy USD po tom, ako sa juhoamerická krajina dostala na pokraj bankrotu.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií ruského a venezuelského ministerstva financií Moskva súhlasila s reštrukturalizáciou dlhu Caracasu vo výške 3,15 miliardy USD (2,68 miliardy eur). Caracas bude dlh splácať postupne 10 rokov, pričom v prvých šiestich rokoch bude výška splátok "minimálna". Moskva tak Venezuele vytvorí priestor na riešenie iných pôžičiek, ktorých splatnosť sa blíži.

 

Venezuela patrí ku krajinám s vysokými zásobami ropy a v predchádzajúcich rokoch z toho aj vo veľkom ťažila. Bývalý prezident Hugo Chávez však množstvo peňazí z predaja ropy míňal na rozsiahle sociálne programy. Keď v posledných rokoch došlo k prudkému poklesu cien ropy, krajina sa dostala do obrovských ekonomických problémov, nasledoval nedostatok potravín a ďalších základných produktov a extrémna inflácia.

 

V týchto dňoch ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila Venezuele rating na úroveň čiastočnej platobnej neschopnosti (SD - Selective Default). Urobila tak po tom, ako Venezuela v stanovenom termíne nesplatila časť zahraničného dlhu vo výške 200 miliónov USD. Venezuelské ministerstvo financií označilo agentúru za "agenta imperiálnej agresie" a obvinilo ju z "finančnej perzekúcie".

(1 EUR = 1,1771 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona