Rusko stoplo dodávky elektriny do Fínska

NETKY.SK • 16 Máj 2022, 12:41 • 2 min
Rusko stoplo dodávky elektriny do Fínska

HELSINKI - Ruský export elektriny do Fínska klesol v pondelok takmer na nulu. Ukázali to údaje o tokoch po tom, ako ruská energetická spoločnosť Inter RAO minulý týždeň oznámila, že ho zastaví, pretože nedostala zaplatené.

slovakia

left justify in out

Inter RAO v piatok (13. 5.) uviedla, že od polnoci prestane „zatiaľ" vyvážať elektrinu do Fínska, keďže jej od 6. mája neplatí za elektrinu predanú cez paneurópsku burzu Nord Pool.

 

Toky ruskej energie do Fínska v pondelok podľa údajov prevádzkovateľa siete Fingrid klesli takmer na nulu z 87 megawattov v sobotu (14. 5.).

 

img

 

Fínsky prevádzkovateľ siete Fingrid tvrdí, že dokáže nahradiť ruské dodávky elektrinou zo Švédska a zvýšením domácej produkcie. V sobotu informoval, že dôvodom zastavenia ruského prenosu sú obmedzenia pri platbách pre sankcie, ktoré uvalili západné štáty na Moskvu za inváziu na Ukrajinu. Sankcie viedli totiž k vylúčeniu významných ruských bánk z medzibankového platobného systému SWIFT.

 

„V dôsledku týchto obmedzení už nie je možné realizovať platby za predanú ruskú elektrinu. Pozastavenie je preto skôr dôsledkom ako ruským protiopatrením," oznámil Fingrid.

 

img

 

Podľa spoločnosti Fingrid sa Rusko podieľalo približne 10 % na celkovej spotrebe elektriny vo Fínsku. Fínsky prevádzkovateľ už minulý mesiac uviedol, že sa pripravil na zastavenie dodávok ruskej elektriny obmedzením prenosovej kapacity o tretinu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies