Rusko stojí v čele iniciatívy zameranej proti financovaniu Islamského štátu

NETKY.SK • 5 Február 2015, 06:43 • 2 min
Rusko stojí v čele iniciatívy zameranej proti financovaniu Islamského štátu

NEW YORK - Rusko stojí v čele iniciatívy Bezpečnostnej rady OSN, ktorej cieľom je vystupňovať nátlak na krajiny, aby zastavili peňažný tok militantom z Islamského štátu (IS). Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na Rusko a západných diplomatov rady.

slovakia

left justify in out

Oznámenie o iniciatíve prišlo po tom, čo 15-členná Bezpečnostná rada OSN odsúdila brutálnu smrť zajatého jordánskeho pilota, ktorého IS upálil zaživa.

 

Moskva pracuje na právne záväznej rezolúcii o tejto záležitosti. "Pripravujeme rezolúciu a dúfame, že ju Bezpečnostná rada OSN v nasledujúcich dňoch prijme," uviedol hovorca ruskej misie pri OSN. Rusko už dalo návrh rezolúcie kolovať ostatným stálym členom rady - Spojeným štátom, Británii, Francúzsku a Číne - a podľa očakávania ju čoskoro predloží celej rade. Uviedli to nemenovaní západní diplomati a dodali, že Moskva zriedkakedy pripravuje či navrhuje rezolúcie rady.
      

Diplomati vysvetlili, že obavy Ruska z Islamského štátu sú vážne vzhľadom na počet Čečencov, ktorí sa už k extrémistickej organizácii pripojili.
      

Diplomati informovali, že brutálne vraždy jordánskeho, japonských a ďalších rukojemníkov, ktoré spáchal IS, len posilnili odhodlanie členských štátov OSN konať. Diplomati dodali, že jedným z prínosov takejto rezolúcie je, že zdôrazní, aká je väčšina krajín zjednotená v postoji proti Islamskému štátu. 
      

Rezolúcia sa bude zameriavať na tri hlavné zdroje príjmov Islamského štátu: na ropu, predaj historických pamiatok a na výkupné za unesených rukojemníkov. Rezolúcia bude požadovať, aby krajiny nekupovali ropu od Islamského štátu, prestali platiť výkupné a nekupovali historické pamiatky ulúpené touto extrémistickou skupinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona