Rusko stiahlo zo Sýrie vyše 1000 vojakov a desiatky lietadiel, vyhlásil Putin

NETKY.SK • 28 Jún 2018, 21:09 • 2 min
Rusko stiahlo zo Sýrie vyše 1000 vojakov a desiatky lietadiel, vyhlásil Putin

MOSKVA - Rusko v uplynulých dňoch stiahlo zo Sýrie 1140 armádnych príslušníkov a 13 vojenských lietadiel. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, ktorého cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Ako viete, začali sme sťahovať naše sily počas mojej návštevy základne Humajmím. Tento proces teraz pokračuje. V uplynulých dňoch bolo (zo Sýrie) stiahnutých 13 vojenských lietadiel, 14 vrtuľníkov a 1140 vojakov, z ktorých mal každý bojovú skúsenosť," uviedol Putin počas príhovoru k absolventom ruských vojenských akadémií v Kremli.

 

Ruský líder navštívil Sýriu vlani v decembri. Putin pôvodne nariadil odsun hlavnej časti kontingentu už v marci 2016, ale tomuto rozhodnutiu následne nenasvedčovalo takmer nič. Minulý rok v decembri znovu nariadil čiastočné stiahnutie ruských vojakov zo Sýrie, avšak odvtedy opäť vzplanuli boje medzi rôznymi frakciami, všíma si rádio Slobodná Európa.

 

Rusko uskutočňuje v Sýrii bombardovanie od septembra 2015, pomáhajúc zvrátiť vývoj tejto sedemročnej občianskej vojny v prospech sýrskeho prezidenta Bašára Asada, svojho spojenca. "Ruská armáda jasne demonštrovala svoj rastúci potenciál a lepšiu koordináciu medzi vojenskými jednotkami v boji s teroristami v Sýrii," vyhlásil Putin.

 

Sýria bude i jednou z tém, ktoré Putin prerokuje so svojím americkým náprotivkom Donaldom Trumpom na ich prvom spoločnom summite 16. júla v Helsinkách. Koalícia pod velením USA podporuje v sýrskej vojne protivládnych povstalcov a Kurdov. USA sa pôvodne zapojili do bojov v rámci ťaženia proti militantom z extrémistickej organizácie Islamský štát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies