Rusko stanovilo dátum skúšky nosnej rakety Angara-5 na 25 decembra

NETKY.SK • 3 Október 2014, 10:05 • 2 min
Rusko stanovilo dátum skúšky nosnej rakety Angara-5 na 25 decembra

MOSKVA - Rusko plánuje uskutočniť skúšku svojej novej nosnej rakety typu Angara 25. decembra. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z oblasti ruského leteckého a kozmického priemyslu.

slovakia

left justify in out

"Na plánovanom dátume vypustenia rakety sa zhodli všetky príslušné ministerstvá vrátane ministerstva obrany," napísala agentúra Interfax. Predstavitelia ruského kozmického priemyslu už dávnejšie avizovali, že vypustenie rakety Angara-5, ktorá má nahradiť dosluhujúcu nosnú raketu Proton, sa pravdepodobne uskutoční koncom decembra, ale presný dátum skúšky nestanovili. Ruská agentúra pre výskum vesmíru Roskozmos zatiaľ informáciu nekomentovala.

      

Raketu Angara vyrobili v Štátnom kozmickom vedeckovýrobnom stredisku M.V. Chruničeva a je významnou skúškou schopnosti Ruska oživiť kozmický priemysel, ktorý sa borí s odlevom mozgov a rokmi podfinancovávania. Uvedenie rakety Angara do používania by malo Rusku umožniť, aby zo svojho územia na obežnú dráhu umiestňovalo družice všetkých typov. Raketa bude štartovať v kozmodrómu Pleseck v Archangeľskej oblasti a po dokončení stavebných prác aj z kozmodrómu Vostočnyj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies