Rusko sprísni kontrolu potravín z Turecka

NETKY.SK • 26 November 2015, 12:49 • 2 min
Rusko sprísni kontrolu potravín z Turecka

MOSKVA - Rusko sprísni kontrolu potravín dovážaných z Turecka, uviedlo dnes ruské ministerstvo poľnohospodárstva s tým, že Moskva pristúpi k dodatočným kontrolám tureckého tovaru na hraniciach. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

slovakia

left justify in out

Ruská veterinárna a fytosanitárna služba Rosselchoznadzor posilní kontrolu nad dovážanými potravinami a poľnohospodárskymi produktmi z Turecka a pristúpi k dodatočným kontrolám na hraniciach, ako aj priamo v tureckých prevádzkach. Dôvodom je, ako dodalo ministerstvo, opakované porušovanie ruských noriem tureckými výrobcami.

 

"Približne 15 % tureckých agroproduktov nespĺňa ruské normy," uviedol minister poľnohospodárstva Alexander Tkačev. Práve Tkačev už v stredu (25. 11.) naznačil, že Rusko by mohlo nahradiť turecké potraviny dovozom z iných krajín. Týka sa to najmä zeleniny, ale aj citrusových plodov. Urobil tak len deň po tom, ako turecká stíhačka F-16 zostrelila ruský bombardér Su-24, ktorý následne dopadol na územie Sýrie. Podľa Ankary ruský stroj narušil turecký vzdušný priestor, čo Rusko popiera. K priamemu potravinovému embargu však ruská vláda zatiaľ nepristúpila.

 

V reakcii na incident už ruské cestovné kancelárie začali rušiť zájazdy do Turecka a ozvala sa aj proruská vláda anektovaného polostrova Krym. Tá oznámila, že zmrazila asi 30 tureckých investičných projektov v hodnote približne 500 miliónov USD (472,32 milióna eur). Ide najmä o projekty v oblastiach ako telekomunikácie, stavebníctvo, poľnohospodárstvo, cestovný ruch či lodná doprava.

(1 EUR = 1,0586 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies