Rusko smúti a spomína, pred 70 rokmi sa začala Veľká vlastenecká vojna

NETKY.SK • 22 Jún 2011, 13:21 • 2 min
Rusko smúti a spomína, pred 70 rokmi sa začala Veľká vlastenecká vojna

Rusko smúti a spomína, pred 70 rokmi sa začala Veľká vlastenecká vojna

slovakia

left justify in out

img

Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes v Kremli odovzdal trom mestám - Anape, Kolpino a Staryj Oskol - listiny o udelení titulu Mesto vojenskej slávy. Obyvatelia Ruska, ale aj niektorých ďalších bývalých sovietskych republík, napríklad Ukrajiny alebo Arménska, si dnes pripomínajú prepadnutie Sovietskeho zväzu vojskami nacistického Nemecka. Stalo sa tak pred 70 rokmi, v noci na 22. júna 1941. Hitlerovská armáda tak začala realizovať plán Barbarossa, globálny útok na ZSSR.
      "Pre naše dejiny a pre našu krajinu ide o osobitný deň, presne pred 70. rokmi sa začala najstrašnejšia, mimoriadne krvavá vojna, ktorá si vyžiadala milióny životov," uviedol v príhovore na slávnosti v Kremli prezident Medvedev. "Smútok a utrpenie sa dotkli prakticky každej sovietskej rodiny," pokračoval. Zvíťaziť nad fašistickým Nemeckom sa podarilo len "vďaka bezpríkladnej odvahe občanov našej krajiny", zdôraznil. "Úloha všetkých a každého jedného z nás spočíva v tom, aby pamiatka na to, čo sa stalo, ani rokmi nezapadala prachom, nedoliehali na ňu nijaké erózie, ale sa má zachovávať pre budúce generácie Ruskej federácie," podčiarkol prezident. Vojna trvala 1418 dní a zobrala desiatky miliónov životov, zhoreli celé mestá a dediny, pokračoval.
      Podujatia pri príležitosti výročia vypuknutia Veľkej vlasteneckej vojny na území vtedajšieho Sovietskeho zväzu sa dnes konali po celom Rusku. Jeho obyvatelia zapaľovali sviečky na pamiatku tých, čo vo vojne zomreli, kládli kvety a vence k pamätníkom.
      Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill dnes na Preobraženskom cintoríne v Moskve odslúžil zádušnú liturgiu a v modlitbe spomenul všetkých, čo prišli o život na frontoch alebo v nacistických táboroch.
      Z Petrohradu sa dnes vybralo vyše 50 motorkárov na medzinárodnú jazdu s názvom "Mier a pamiatka". Z mesta na Neve pôjdu až do nemeckého Hamburgu, povedal pre agentúru RIA-Novosti organizátor jazdy Viačeslav Charinov. Do nemeckého mesta chcú motorkári pricestovať 26. júna, cestou budú navštevovať nielen miesta s vojenskými pamätníkmi, ale aj bývalé koncentračné tábory. Na všetkých miestach položia kvety a odslúžia liturgiu. Celú akciu chcú ukončiť 4. júla, keď motorkárov z Ruska má prijať nemecký prezident Christian Wulff.
      V dňoch 22.-23. júna vo výstavnej sále Manéž v Moskve je sprístupnená medzinárodná výstava Memorial-2011, venovaná téme medzivládnych dohôd o vojenských hroboch a cintorínoch. Zúčastňuje sa na nej 30 krajín, z nich 11, vrátane Slovenska, dalo súhlas na celé dva dni a predstavujú na nej vlastné expozície.
      Titul Mesto vojenskej slávy udeľuje ruský prezident mestám, na území ktorých, alebo v bezprostrednej blízkosti ktorých, sa viedli urputné boje počas Veľkej vlasteneckej vojny a obrancovia miest prejavili v bojoch odvahu, pevnosť a veľké hrdinstvo. O udeľovaní titulu Mesto vojenskej slávy rozhodol nariadením ruský prezident 1. decembra 2006. Prvými mestami, ktorým bol titul udelený, sa stali Belgorod, Kursk a Oriol.
Zdroj: TASR/www.rian.ru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona