Rusko slávi svoj štátny sviatok 12. júna

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 14:40 • 2 min
Rusko slávi svoj štátny sviatok 12. júna

MOSKVA- Sviatočné koncerty, výstavy, divadelné predstavenia, kultúrny program vo verejnom priestore, podujatia v knižniciach, múzeách a kultúrnych zariadeniach, ohňostroje - to všetko sa viaže s jedným z najväčších sviatkov Ruskej federácie - Dňom Ruska. Slávi sa 12. júna a v tomto roku budú občania federácie oddychovať tri dni - od 11. do 13. júna. A to preto, lebo štátny sviatok pripadol na nedeľu a tak bol prenesený na pondelok.

slovakia

left justify in out

V roku 2016 na 12. jún pripadlo aj 25. výročie zvolenia Borisa Jeľcina (1931-2007) za ruského prezidenta v priamych voľbách.

 

Deň Ruska, alebo aj Deň schválenia Deklarácie o štátnej suverenite Ruska, ako sa nazýval do roku 2002, patrí medzi nové sviatky. Pri príležitosti štátneho sviatku udeľuje prezident krajiny vyznamenania.

 

Pre Rusko je 12. jún dvojnásobne význačným dňom. Najskôr, 12. júna 1990, prvý Zjazd ľudových poslancov RSFSR schválil Deklaráciu o štátnej suverenite Ruskej federácie. Deň schválenia deklarácie sa stal začiatkom budovania ruskej štátnosti, zakladajúcej sa na princípoch ústavného federalizmu, rovnoprávnosti a partnerstva. Samotná idea deklarácie vznikala v hnutí Demokratické Rusko, keď zástancovia vývojovej formy trhovej reformy a silnej štátnosti, vychádzajúcej z priority národných záujmov, začali vystupovať proti mocenskému monopolu Komunistickej strany Sovietskeho zväzu.

 

Neskôr, 12. júna 1991, sa prvýkrát v dejinách štátu konali priame voľby prezidenta, v ktorých zvíťazil Boris Jeľcin. Na hlasovaní sa zúčastnilo vyše 79 miliónov obyvateľov federácie. O post prezidenta sa uchádzalo šesť kandidátov: Boris Jeľcin, Vadim Bakatin, Vladimir Žirinovskij, Albert Makašov, Nikolaj Ryžkov a Aman-Geľdy Tulejev. Dňa 12. júna 1991 zvíťazil Boris Jeľcin, ktorý získal 57,3 percenta hlasov.

 

Pred 25 rokmi sa tak stal prvým prezidentom Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republiky (RSFSR). O niekoľko mesiacov neskôr, 25. decembra 1991 Boris Jeľcin získal fakticky plnú prezidentskú moc po tom, ako odstúpil z funkcie prezident Zväzu sovietskych socialistických republík (dnes už bývalý ZSSR) Michail Gorbačov a došlo k rozpadu ZSSR. Dňa 3. júla 1996 v celonárodných priamych otvorených dvojkolových prezidentských voľbách bol Boris Jeľcin zvolený za prezidenta Ruska na druhé funkčné obdobie.

 

V roku 1994 Jeľcin svojim nariadením pridal 12. júnu význam štátneho sviatku a označil ho za Deň schválenia Deklarácie o štátnej suverenite RF - presne tak, ako ho nazvali už v roku 1990 poslanci hnutia Demokratické Rusko. V tom čase ešte samotní Rusi tomuto sviatku osobitnú pozornosť nevenovali a voľný deň spravidla využívali na oddych, prácu v záhradách, alebo chodievali na atrakcie. V roku 1998 sa Jeľcin pokúsil raz a navždy odstrániť akékoľvek pochybnosti o 12. júni a navrhol ho oslavovať ako Deň Ruska. Oficiálne tento názov sviatok nadobudol 1. februára 2001, keď do platnosti vstúpil nový zákonník práce.

 

V súčasnosti už obyvatelia Ruska považujú 12. jún za sviatok slobody, zmieru aj súdržnosti občanov na základe zákona a spravodlivosti. Sviatok sa pokladá aj za symbol národného zjednotenia a zodpovednosti pre súčasnosť a budúcnosť krajiny.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies