Rusko si zriadi do roku 2015 základňu v Bielorusku

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 09:15 • 2 min
Rusko si zriadi do roku 2015 základňu v Bielorusku

MINSK – Rusko v utorok oznámilo, že do roku 2015 si zriadi v Bielorusku vojenskú leteckú základňu. Tento krok má byť súčasťou plánu oboch postsovietskych krajín vytvoriť vojenskú a politickú alianciu na prahu Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Začíname pracovať na pláne zriadiť tu ruskú leteckú základňu pre stíhačky," uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu po stretnutí s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. „Plánujeme pokračovať v riešení záležitostí potrebných pre posilnenie obranných schopností našich bieloruských kolegov a bratov,“ citovala Šojgua Lukašenkova kancelária.

Základňa by mala byť otvorená v roku 2015, pričom prvá stíhačka do Bieloruska podľa ministra dorazí už tento rok. Dodal tiež, že na základe skoršej dohody Rusko v roku 2014 pošle do Bieloruska štyri batérie protiraketového systému S-300. Spolu s Kazachstanom obe krajiny vytvorili euroázijskú ekonomickú úniu, projekt v štýle EÚ presadzovaný ruským prezidentom Vladimirom Putinom s cieľom nadviazania bližších kontaktov medzi postsovietskymi štátmi. V septembri Moskva a Minsk organizujú v Bielorusku spoločné vojenské cvičenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona