Rusko si prvýkrát pripomína nový pamätný deň - Deň neznámeho vojaka

NETKY.SK • 3 December 2014, 11:09 • 2 min
Rusko si prvýkrát pripomína nový pamätný deň - Deň neznámeho vojaka

MOSKVA - Prvýkrát si dnes Ruská federácia pripomína Deň neznámeho vojaka. Dátum nového pamätného dňa nevybrali náhodou - 3. decembra 1966 pri príležitosti 25. výročia porážky nemeckých vojsk pri Moskve prach neznámeho vojaka vybrali z masového hrobu na 41 kilometri Leningradskej cesty a slávnostne ho pochovali v Alexandrovskom sade pri Kremeľskom múre v Moskve.

slovakia

left justify in out

Od roku 2014 si bude Ruská federácia pravidelne 3. decembra pripomínať nový pamätný deň, informujú dnes ruské tlačové agentúry a médiá s odvolaním sa na Tlačový odbor Ministerstva obrany Ruskej federácie (MO RF).

 

Na pamätníku pri hrobe Neznámeho vojaka pri Kremeľskom múre je nápis: "Tvoje meno je neznáme. Tvoj hrdinský čin je nesmrteľný."

 

Zákon o novom pamätnom dni schválili poslanci Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, 24. októbra,  Rada Federácie, horná komora parlamentu, ho odobrila 29. októbra tohto roku. Prezident Vladimir Putin zákon podpísal 5. novembra 2014. Autor zákona, člen Výboru Rady Federácie pre obranu a bezpečnosť, Dmitrij Sablin v spojitosti so svojou iniciatívou povedal, že "nový pamätný deň má zvečniť pamiatku sovietskych a ruských vojakov, ktorí padli v bojoch na území našej krajiny, alebo za jej hranicami a ich mená zostali neznáme".

 

MO RF  v spolupráci s Občianskym združením Vyhľadávacie hnutie len v roku 2014 našlo okolo 14.000 telesných pozostatkov sovietskych dôstojníkov, vojakov a námorníkov a podarilo sa im zistiť mená 1000 osôb, ktoré zahynuli pri  obrane vlasti. Podľa zdroja MO RF sa vykonáva "obrovská robota pri spracovávaní vojenských archívov". Za ostatných päť rokov sa podarilo spracovať vyše 19 miliónov strán archívnych materiálov, ktoré sú uložené v Ústrednom vojenskom a námornom archíve MO RF, Štátnom vojenskom archíve a Štátnom archíve Ruska. Majú v nich 39 miliónov zápisov o personáliách, pracovníkom sa podarilo spresniť vyše 42.000 osobných dokladov z vojenských hrobov, zistiť osudy približne 800.000 vojakov,  považovaných za nezvestných.

 

Rozšírilo sa aj územie vyhľadávania telesných pozostatkov vojakov, ktorí padli za vlasť. V roku 2014 sa výskum konal na najsevernejšom z Kurilských ostrovov Šumšu, na ktorom v auguste 1945 prebiehali tvrdé boje medzi sovietskymi a japonskými jednotkami. Počas výskumu sa podarilo objaviť telesné pozostatky desiatich sovietskych a piatich japonských vojakov. Pozostatky japonských vojakov ruská strana odovzdala prostredníctvom konzulátu na Sachaline Japonsku. Sovietskych vojakov pochovali so všetkými vojenskými poctami.

 

Vyhľadávanie telesných pozostatkov vojakov sa uskutočnilo aj na Elbruse.

 

Občianske združenie a MO RF budú pokračovať vo vyhľadávaní telesných pozostatkov vojakov a v spracovávaní archívnych dokumentov aj v roku 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies