Rusko si pripomína druhé výročie podpísania zmluvy o pripojení Krymu

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 09:23 • 2 min
Rusko si pripomína druhé výročie podpísania zmluvy o pripojení Krymu

MOSKVA - Mítingmi, koncertmi, výstavami a tematickými hodinami v školách o dejinách a vzťahoch Krymského polostrova s Ruskom si dnes na celom území Ruska pripomenú druhé výročie referenda o štatúte Krymského polostrova. Hlavným mottom podujatí bude "Sme spolu".

slovakia

left justify in out

V plebiscite, ktorý sa tam konal 16. marca 2014, sa takmer 97 percent voličov vyslovilo za pripojenie polostrova k Ruskej federácii. O dva dni neskôr, 18. marca 2014, bola podpísaná zmluva o prijatí Krymskej republiky a Sevastopola ako mesta s federálnym významom k Ruskej federácii, pričom získali štatút jej subjektov.


Ukrajina, pod ktorej správu Krym patril dovtedy, ako aj USA a EÚ však odmietli uznať nezávislosť Krymu a jeho spojenie s Ruskom. Ako informovala agentúra TASS, ako prví oficiálne pripojenie Krymu k Rusku dnes oslavovali obyvatelia Petropavlovska-Kamčatského, kde sa konal míting za účasti približne 3000 obyvateľov Kamčatky.


Najnovší prieskum ruského sociologického inštitútu VCIOM naznačuje, že dva roky po pripojení Krymu k Rusku väčšina ruských občanov už túto udalosť nevníma ako výnimočný geopolitický úspech. Respondenti ho považujú za radový subjekt federácie, pričom vnútropolitický problém Krymu podľa nich neexistuje. Podľa prieskumu väčšina opýtaných konštatovala, že polostrov je časťou Ruska, pričom toto ich hodnotenie nevyplýva z emócií, ale vychádza z faktov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies