Rusko si predvolá holandského veľvyslanca

NETKY.SK • 1 Október 2016, 14:23 • 2 min
Rusko si predvolá holandského veľvyslanca

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolá holandského veľvyslanca v Moskve, aby mu vyjadrilo svoju nespokojnosť s výsledkami vyšetrovania havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré bolo v júli 2014 zostrelené nad územím východnej Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"V úsilí objasniť ďalšie dôvody, pre ktoré Rusko nesúhlasí s metódami použitými medzinárodným vyšetrovacím tímom... si ministerstvo zahraničných vecí 3. októbra predvolá holandského veľvyslanca v Moskve," uviedla v piatok neskoro večer hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

 

Holanďanmi vedený medzinárodný vyšetrovací tím informoval tento týždeň o predbežných výsledkoch vyšetrovania, z ktorých vyplýva, že malajzijské lietadlo bolo zasiahnuté raketou vypálenou z mobilného protilietadlového systému Buk. Ten bol údajne na územie východnej Ukrajiny okupovanej proruskými separatistami privezený z Ruska.

 

Rusko výsledky vyšetrovania odmietlo a označilo ich za "politicky motivované". Moskva opakovane poprela, že za zostrelenie lietadla sú zodpovední proruskí separatisti a obvinila z neho ukrajinskú armádu.

 

Boeing malajzijských aerolínií, smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, zostrelili 17. júla 2014 nad oblasťou východnej Ukrajiny, ktorá bola pod kontrolou proruských separatistov.

 

O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube - 283 cestujúcich a 15 členov posádky - z desiatich krajín, z toho 193 Holanďanov. Nešťastie nikto neprežil. Okrem Holanďanov sa na palube lietadla nachádzali aj občania Austrálie, Británie, Malajzie, Belgicka, Kanady, Indonézie, Nemecka, Nového Zélandu a Filipín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies