Rusko si chce na budúci rok požičať približne 64 miliárd USD

NETKY.SK • 30 December 2010, 08:37 • 2 min
Rusko si chce na budúci rok požičať približne 64 miliárd USD

Rusko si chce na budúci rok požičať približne 64 miliárd USD

slovakia

left justify in out

img

Rusko si v roku 2011 plánuje požičať približne 64 miliárd USD (48,72 miliardy eur) s cieľom znížiť svoj rozpočtový deficit.
      Ruská vláda dnes schválila úverový program na budúci rok, ktorý počíta s pôžičkami najmä na domácom trhu. V roku 2011 bude môcť ministerstvo financií emitovať štátne dlhopisy v rubľoch v hodnote asi 1,74 bilióna rubľov (43,51 miliardy eur). Na porovnanie, v roku 2010 si Rusko na domácom trhu požičalo vyše 800 miliárd rubľov, pričom pôvodný zámer bol 1,07 bilióna rubľov. Na úvery v zahraničnej mene bol na rok 2011 stanovený limit 7 miliárd USD.
      Rusko má niekoľko možností na získanie peňazí na domácom alebo zahraničnom trhu. Už ku koncu tohto roka plánovalo emisiu euroobligácií, po nástupe dlhovej krízy v eurozóne si to však Kremeľ rozmyslel a plánuje počkať na výhodnejšie podmienky.
      Ďalší prílev peňazí do ruského rozpočtu môže prísť z pripravovaného 3-ročného privatizačného programu, od ktorého si Moskva sľubuje získanie zhruba 32 miliárd USD. Jeho spustenie pripravuje Rusko v budúcom roku.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona