Rusko schválilo veľkú Putinovu amnestiu pre 400-tisíc osôb

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 07:11 • 2 min
Rusko schválilo veľkú Putinovu amnestiu pre 400-tisíc osôb

MOSKVA - Ruská Štátna duma schválila v piatok rozsiahlu amnestiu, navrhnutú prezidentom Vladimirom Putinom pri príležitosti májového 70. výročia víťazstva nad fašizmom. Amnestia sa má celkovo týkať až približne 400.000 ľudí, medzi ktorými sú odsúdení aj osoby v prebiehajúcom trestnom konaní.

slovakia

left justify in out

Návrh, ktorý v poslednom treťom čítaní schválilo jednomyseľne všetkých 442 prítomných poslancov, vstúpil do platnosti ešte v ten istý deň, uviedla agentúra RIA Novosti. Putinova amnestia sa má realizovať postupne v priebehu najbližších šiestich mesiacov. Amnestovaných má byť približne 60.000 väzňov, 200.000 osôb odsúdených na podmienečné tresty a 140.000 ľudí, ktorí ešte neboli právoplatne odsúdení.

"Amnestia sa vzťahuje na osoby, ktoré boli odsúdené po prvýkrát, a to za ľahšie alebo stredne ťažké zločiny," uviedol Pavel Krašenininkov, predseda legislatívneho výboru dolnej komory ruského parlamentu.

 

Omilostení budú tiež veteráni z vojen v Afganistane alebo na severnom Kaukaze, nositelia sovietskych a ruských vyznamenaní, neplnoletí, muži starší ako 55 rokov, ženy nad 50 rokov, ťažko chorí, tehotné ženy, ako aj záchranári a postihnutí z Černobyľu a iných katastrof. Amnestia ruší tiež podmienečné tresty a zastavuje stíhanie v ľahších prípadoch.

 

S milosťou nemôžu počítať recidivisti, teroristi alebo väzni, ktorí sa dopustili násilia na deťoch a mladistvých. Tresty nebudú odpustené ani usvedčeným vrahom, sexuálnym násilníkom, únoscom, pašerákom drog alebo osobám odsúdeným za úplatkárstvo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona