Rusko sa zúčastní na parížskej konferencii o Líbyi

NETKY.SK • 31 August 2011, 18:15 • 2 min
Rusko sa zúčastní na parížskej konferencii o Líbyi

Rusko sa zúčastní na parížskej konferencii o Líbyi

slovakia

left justify in out

img

Rusko sa vo štvrtok zúčastní na konferencii "priateľov Líbye," ktorá sa uskutoční v Paríži. Dnes to oznámil Michail Margelov, africký vyslanec prezidenta Dmitrija Medvedeva.
      "Na základe inštrukcií prezidenta, Rusko sa zúčastní na konferencii o Líbyi. Naša krajina bola jednou z prvých, ktoré pozvali," povedal Margelov, ktorý bude Rusko na stretnutí zastupovať.
      Na stretnutí sa zúčastnia hlavne krajiny tzv. kontaktnej skupiny pre Líbyu. Témou diskusie bude podpora politickej a hospodárskej obnovy krajiny po občianskej vojne, ktorá viedla k pádu dlhoročného lídra Muammara Kaddáfího.
      Rusko kritizovalo kontaktnú skupinu a Margelov pred konferenciou potvrdil postoj Moskvy, že v diskusii o povojnovej obnove Líbye musí hrať kľúčovú rolu Bezpečnostná rada OSN, kde má Rusko právo veta.
      Margelov však dal zároveň jasne najavo, že Rusko, ktoré s Kaddáfím uzavrelo miliardové obchodné zmluvy, si chce udržať vplyv v krajine aj po zmene vlády.
      "Chceme predstaviť náš pohľad na proces vytvárania novej štátnosti v tejto krajine. Tiež máme v úmysle ovplyvniť tento proces a potvrdiť ekonomické a iné záujmy Ruska v Líbyi," povedal Margelov.
      Rusko umožnilo Západom vedený vojenský zásah v Líbyi, keď sa pri marcovom rozhodovaní BR zdržalo hlasovania. Neskôr však obviňovalo NATO z prekročenia mandátu, podľa ktorého mali letecké útoky chrániť civilistov pred vládnymi jednotkami.
      Medvedev sa pripojil k výzvam na odstúpenie Kaddáfího, Rusko však neuznalo povstaleckú Prechodnú národnú radu (TNC) za legitímnu líbyjskú vládu.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona