Rusko sa sťažovalo na Litvu za dodávku zbraní na Ukrajinu

NETKY.SK • 28 Február 2015, 07:41 • 2 min
Rusko sa sťažovalo na Litvu za dodávku zbraní na Ukrajinu

VILNIUS - Rusko adresovalo Litve oficiálnu sťažnosť, podľa ktorej mala dodávkou zbraní na Ukrajinu porušiť medzinárodné dohody o obchode so zbraňami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Ruské ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že takéto dodávky predstavujú priame porušenie právnych záväzkov Litvy v oblasti vývozu zbraní," vyhlásilo ruské veľvyslanectvo vo Vilniuse, ktoré citovala agentúra Reuters.

 

Rusko sa sťažovalo formou oficiálneho listu doručeného z ruského ministerstva zahraničných vecí veľvyslanectvu Litvy v Moskve. Podľa Moskvy porušila Litva Medzinárodnú zmluvu o obchode so zbraňami, ako aj dohody Európskej únie a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

 

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius pre Reuters potvrdil, že Litva dodala tento rok zbrane na Ukrajinu, ale neporušila tým žiadne dohody. "Dodali sme pomoc ukrajinskej armáde v malom množstve a otvorene, a teraz sme pokarhaní krajinou, ktorá sústavne dodáva zbrane na Ukrajinu v nesymbolických množstvách, pričom to popiera," komentoval sťažnosť Moskvy šéf litovskej diplomacie.

 

Litva, Lotyšsko a Estónsko - krajiny bývalého Sovietskeho zväzu - sa obávajú, že ruská anexia Krymu a podpora povstalcov na východe Ukrajiny sú predzvesťou opätovného presadzovania sa Moskvy aj na ďalších bývalých sovietskych územiach, dodal Reuters.

 

Litva tento týždeň oznámila, že obnoví brannú povinnosť, čím bude riešiť vzrastajúce obavy z Ruskej asertivity v pobaltskom regióne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona