Rusko sa stáva svetovým vývozcom pšenice

NETKY.SK • 14 November 2017, 06:00 • 2 min
Rusko sa stáva svetovým vývozcom pšenice

MOSKVA - Poľnohospodárstvu v Rusku sa v pestovaní pšenice úspešne darí. Došlo k tomu, že američania sú nútení zrušiť svoje spoločenstvo "Pšeničná asociciácia” v Egypte, keďže boli doteraz najväčším vývozcom pšenice.

slovakia

left justify in out

Spíker predstaviťeľstva Steave Mercer povedal: "My proste nemôžeme konkurovať Rusku v cenových otázkach na svetovom trhu”. Rusko správne stavilo na výrobu pšenice. Za posledných 5 rokov produktivita pšenice v Rusku vzrástla o 70 %, no v Štátoch spadla na štvrtinu kvôli suchu a neskôr aj kvôli hurikánom. Podľa prieskumov amerických analytikov, produktivita na ruských poliach v tejto sezóne bude 2-krát vyššia ako na amerických. A celkovo, na svetových trhoch podiel americkej pšenice spadol na 15 %.

 

Faktorom úspechu ruského poľnohospodárstva boli veľke investície a politika krajiny v rámci rozvíjania tohto smeru. Ako dôležitým faktom sa počíta, že v Rusku je priaťeľnejšie podnebie a podmienky pre pestovanie pšenice ako v USA, čo niekoľko rokov dozadu by vyvolalo výsmech pre obidve strany oceánu, a teraz je to len konštatovanie faktu.

 

Washington je nútený uznať, že Spojené Štáty len tak čoskoro nedohnajú Rusko v exporte pšenice. Dnes ruské agrarie aktívne pracujú s veľkym exportérom - Egyptom a inými krajinami Severnej Afriky. Taktiež pozorujú Čínu, kde je pre export pšenice nekonečne možnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona