Rusko sa po vypovedaní zmluvy o likvidácii rakiet stredného doletu hneď pustilo do vývoja nových

NETKY.SK • 5 Február 2019, 12:36 • 2 min
Rusko sa po vypovedaní zmluvy o likvidácii rakiet stredného doletu hneď pustilo do vývoja nových

MOSKVA - Vyvinúť do dvoch rokov pozemnú verziu strely s plochou dráhou Kaliber nariadil v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Spolu s ňou nariadil vyvinúť aj pozemný systém dlhšieho dosahu využívajúci hyperzvukové strely, uviedla agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Ide o reakciu na to, že Spojené štáty vypovedali v piatok zmluvu o likvidácii rakiet stredného doletu INF s dosahom 500 až 5000 km.

 

"Počas rokov 2019 až 2020 je pre nás nutnosťou vyvinúť pozemnú verziu námorného systému Kaliber sa strelou s plochou dráhou letu, ktorá bude mať dlhší dolet ako tie, ktoré sa tak dobre osvedčili v Sýrii," povedal minister obrany Šojgu na tematickom zasadnutí na ministerstve.

 

Dodal, že v rovnakej dobe je potrebné vyvinúť aj pozemný systém využívajúci hyperzvukové strely, ktoré sa pohybujú minimálne päťkrát rýchlejšie, než sa šíri vo vzduchu zvuk.

 

Minister nariadil námestníkovi Alexejovi Krivoručkovi zabezpečiť financie na vývoj pozemných striel a rakiet v rámci prerozdelenia prostriedkov súčasného obranného rozpočtu aj v rámci pripravovaného rozpočtu na roky 2020-2021.

 

Šojgu zdôraznil, že ide o reakciu na americké rozhodnutie vypovedať zmluvu INF. Ruský prezident Vladimir Putin potom v sobotu rozhodol, že od zmluvy odstúpi aj Rusko a nariadil ministerstvu obrany podniknúť recipročné opatrenia.

 

Spojené štáty podľa ministra už aktívne pracujú na vytvorení pozemných rakiet s doletom vyše 500 kilometrov, ktoré prekročia rámec obmedzený zmluvou INF.

 

Dôležité preto bude zvýšiť aj dolet existujúcich rakiet krátkeho doletu zem-zem. Šojgu cez víkend uistil prezidenta, že nové strely a rakety stredného doletu vzniknú bez vyšších výdavkov rozpočtu.

 

Dôvodom je, že sa upravia existujúce námorné a vzdušné systémy. Rakety Kaliber sa teraz odpaľujú len z lodí a ponoriek. V prípade hyperzvukového systéme pôjde zrejme o úpravu striel vzduch-zem Kinžal vypúšťaných z lietadiel.

 

Zmluva INF z roku 1987 zlikvidovala celú kategóriu zbraní o dolete 500 až 5000 kilometrov. USA tvrdí, že Rusko porušilo zmluvu rozmiestňovaním novej strely novátor 9М729, ktorej dolet podľa Američanov presahuje 500 kilometrov. Rusi to popreli.

 

 

Američania tvrdili, že ide o pozemné verzie rakety Kaliber, ktorá má vo verzii 3M54T dostrel až 660 k a v prípade 3M14T dokonca 1500 až 2500 km. Šojgovo nariadenie ale poukazuje na to, že to tak nie je a možno skutočne pôjde o vylepšený systém Iskander, pretože nová strela s plochou dráhou letu využíva podobné odpaľovacie zariadenia. Rusko tvrdí, že novátor 9M729 má dostrel len 480 km.

 

 

Keď Putin oznamoval odstúpenie od zmluvy, uviedol, že Moskva podľa Putina nemieni rozmiestniť v Európe ani vo svete žiadne rakety, ak tak neurobia Spojené štáty: "Nemali by sme a nenecháme sa zatiahnuť do nákladných pretekov v zbrojení," informoval Putin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies