Rusko sa nechystá bojkotovať olympijské hry v Riu

NETKY.SK • 12 November 2015, 14:37 • 2 min
Rusko sa nechystá bojkotovať olympijské hry v Riu

MOSKVA - Ruská federácia nemá v pláne bojkotovať Hry XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Minister športu Vitalij Mutko rezolútne vylúčil takúto možnosť napriek hrozbe, že ruskí atléti budú mať v Brazílii zákaz štartovať pre rozsiahly dopingový škandál siahajúci až do štátnej sféry vrátane samotného rezortného šéfa. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) by mala v piatok zaujať stanovisko k odporučeniu vyšetrovateľov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Tí obvinili Rusko zo štátom kontrolovaného a inštitucionalizovaného podvodu s užívaním zakázaných látok a kamuflovaním pozitívnych prípadov svojich športovcov, predovšetkým atlétov. Na základe závažných zistení okrem iného vyzvali IAAF, aby vylúčila ruských atlétov z účasti na vrcholných podujatiach.


"Rusko je vždy proti bojkotu a politickým zásahom v športe. Medzinárodné olympijské hnutie má v Ruskej federácii spoľahlivého partnera," vyhlásil Mutko, ktorý je tiež šéfom organizačného výboru futbalových majstrovstiev sveta 2018 a prezidentom Ruského futbalového zväzu.


Mutko opätovne tlmočil viackrát deklarovaný názor, že zákaz by najtvrdšie dopadol na poctivých športovcov. "A po druhé je to v rozpore s duchom kódexu Svetovej antidopingovej agentúry. Samotná komisia v správe uviedla, že ide o ochranu športovcov s čestnými záujmami," povedal.

 

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil ministrovi a všetkým jeho kolegom v športovej sfére dôkladne vyšetriť obvinenia. Mutko sľúbil, že výsledky budú zverejňovať priebežne. "Prakticky každý deň prinášame informácie o postupných krokoch a budeme v tom pokračovať. Sme pripravení oboznamovať svetovú verejnosť s naším smerovaním, o postupe vyšetrovania, o prijatých rozhodnutiach," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies