Rusko sa dohodlo s Gruzínskom o vstupe do WTO

NETKY.SK • 3 November 2011, 23:38 • 2 min
Rusko sa dohodlo s Gruzínskom o vstupe do WTO

Rusko sa dohodlo s Gruzínskom o vstupe do WTO - Politika Rusko a Gruzínsko dosiahli dohodu o zmluve o bilaterálnom obchode, ktorá po 18 rokoch rokovaní otvára cestu pre prijatie Ruska do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Dnes to oznámil hlavný ruský v

slovakia

left justify in out

img

Rusko a Gruzínsko dosiahli dohodu o zmluve o bilaterálnom obchode, ktorá po 18 rokoch rokovaní otvára cestu pre prijatie Ruska do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Dnes to oznámil hlavný ruský vyjednávač Maxim Medvedkov.
Dohoda s Gruzínskom bola posledným krokom pred prijatím Ruska do 153-člennej WTO, dve desaťročia po rozpade Sovietskeho zväzu.
"Sme šťastní, že Gruzínsko podporilo návrh dohody a že dohoda sa napokon uzavrela," povedal Medvedkov agentúre Reuters.
Súčasťou dohody je súhlas Ruska s tým, že colné kontroly medzi Ruskom a odštiepeneckými regiónmi Abcházsko a Južné Osetsko bude vykonávať tretia strana, povedal Medvedkov agentúre AP.
Vstup Ruska do WTO ešte viac otvorí jeho ekonomiku a podľa stúpencov členstva by pravidlá WTO mohli prispieť k zvýšeniu zahraničných investícií do krajiny, ktorá je najväčším producentom energií na svete.
Prijatie Ruska blokovali spory s Gruzínskom, ktorému Rusko uštedrilo zahanbujúcu porážku v krátkej vojne v lete 2008. Vstup Ruska do WTO podporujú USA aj EÚ. Konečné podrobnosti dohody v ostatných dňoch dopracovali švajčiarski sprostredkovatelia.
Po doriešení posledných menších technických otázok by členovia WTO mohli prijatie Ruska schváliť na decembrovom stretnutí v Ženeve.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona