Rusko sa chce stretnúť s niektorými producentmi pred rokovaniami s OPEC

NETKY.SK • 9 December 2016, 13:47 • 2 min
Rusko sa chce stretnúť s niektorými producentmi pred rokovaniami s OPEC

MOSKVA - Rusko má v pláne stretnúť sa s niektorými členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a významnými producentmi ropy, ktorí nie sú členmi kartelu, ešte dnes.

slovakia

left justify in out

Moskva chce s nimi prediskutovať nevyriešené otázky ohľadne spoločného zníženia ťažby ešte pred širšími rokovaniami všetkých významných producentov, členov aj nečlenov OPEC, ktoré sa uskutočnia 10. decembra vo Viedni. Uviedol to dnes zdroj z ruskej vlády, ktorý nechcel byť menovaný.

 

Rusko sľúbilo, že zníži svoju produkciu o 300.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne v 1. polroku 2017. Ostatní nečlenovia kartelu by mali dohromady zredukovať ťažbu v podobnom rozsahu.

 

OPEC, ktorý svojimi dodávkami pokrýva tretinu globálnej spotreby ropy, sa 30. novembra dohodol na znížení ťažby o 1,2 milióna barelov ropy denne od januára 2017. Kazachstan a Azerbajdžan sú po Rusku druhým a tretím najväčším producentom ropy spomedzi bývalých štátov Sovietskeho zväzu. Obe krajiny potvrdili svoju účasť na sobotných rokovaniach vo Viedni. Kazašský minister energetiky Kanat Bozumbajev dnes povedal, že jeho krajina by mohla zmraziť svoju ťažbu na novembrovej úrovni.

 

Rusko má obavy že, ak sa sporné otázky nevyriešia ešte pred rokovaniami, môže to ohroziť celú dohodu, povedal zdroj. Dodal, že pre dosiahnutie dohody je potrebná 100-% zhoda. Zdroj nespresnil, ktoré štáty sa majú zúčastniť dnešných rokovaní a ruské ministerstvo energetiky sa k tejto správe nevyjadrilo. Potvrdilo len, že ruský minister Alexander Novak príde v sobotu do Viedne.

 

Jedným zo sporných bodov, ktorý vyvoláva otázniky nad sľubmi o redukcii ťažby, je výrazné zvýšenie novembrovej produkcie celého OPEC až o 370.000 barelov denne. A ani Rusko nezaháľalo a jeho produkcia dosiahla v novembri nové postsovietske maximum 11,21 milióna barelov/deň, a bola zároveň najvyššia na celom svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies