Rusko s Navaľným ešte neskončilo. Vláda zablokovala webstránky, kde sa spomína jeho meno

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 09:16 • 2 min
Rusko s Navaľným ešte neskončilo. Vláda zablokovala webstránky, kde sa spomína jeho meno

MOSKVA - Ruské úrady zablokovali prístup na webstránku uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného a desiatky webov jeho blízkych spojencov. Informoval o tom tím opozičného politika.

slovakia

left justify in out

Pre upokojenie situácie 

Stalo sa tak v čase rastúceho vládneho tlaku na podporovateľov opozície, nezávislých novinárov a ľudskoprávnych aktivistov pred parlamentnými voľbami v krajine. Septembrové hlasovanie je široko vnímané ako súčasť snáh prezidenta Vladimira Putina poistiť si vládu ešte pred prezidentskými voľbami v roku 2024.

 

img

 

Šesťdesiatosemročný líder, ktorý je pri moci už viac ako dve desaťročia, vlani pretlačil ústavné zmeny, ktoré mu potenciálne umožnia udržať sa až do roku 2036.

 

Viac sa dozviete: Rusi hlasujú o zmene Ústavy, Putin by tak mohol ostať pri moci ešte 16 rokov

 

Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý mu umožní zostať vo funkcii ďalšie dve volebné obdobia


Navaľného webstránka, rovnako ako web jeho hlavného stratéga Leonida Volkova a jeho dlhoročnej spojenkyne Ľubov Sobolovej, boli v pondelok nedostupné. Nedalo sa dostať ani na webstránky Navaľného Nadácie pre boj proti korupcii a siete asi 40 regionálnych kancelárií, ktoré ruská vláda minulý mesiac postavila mimo zákona, keď ich označila za extrémistické skupiny.

 

Nedostupný bol aj web odborovej organizácie Aliancia lekárov, ktorú Navaľnyj podporuje, a tiež webstránka vyzývajúca na jeho oslobodenie.

 

img


Podľa ruského orgánu pre dohľad nad médiami Roskomnadzor bol prístup na všetky weby zablokovaný na príkaz úradu generálneho prokurátora. V reakcii, ktorú Roskomnadzor poskytol agentúre Interfax, potvrdil zablokovanie webstránok s tým, že boli "používané na propagandu" extrémistických skupín.

Navaľného blízky spolupracovník Ivan Ždanov sa vyjadril, že politikov tím blokovanie webov "neprekvapilo" a boli naň teda "pripravení".

 

Podporovateľov zároveň vyzval, aby Navaľného tím a jeho členov sledovali na sociálnych sieťach, "kde je ťažšie nás zablokovať" a stiahli si aplikáciu s najnovšími výsledkami vyšetrovania a tiež projektom Smart Voting. "Aplikácia sa momentálne nedá zablokovať,“ napísal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona