Rusko rozmiestnilo rakety na Kurilských ostrovoch, Japonsko protestuje

NETKY.SK • 26 November 2016, 14:22 • 2 min
Rusko rozmiestnilo rakety na Kurilských ostrovoch, Japonsko protestuje

TOKIO - Japonsko vznieslo oficiálny protest proti rozmiestneniu ruských raketových systémov na ostrovoch Iturup a Kunašir, ktoré sú súčasťou sporného súostrovia Kurily.

slovakia

left justify in out

Na piatkovej tlačovej konferencii to oznámil generálny tajomník japonskej vlády Jošihide Suga.

 

Na zasadnutí hornej komory japonského parlamentu označil premiér Šinzó Abe tento ruský krok za "poľutovaniahodný" a taktiež "nezlučiteľný" s postojom Tokia, informovala agentúra DPA.

 

Minister obrany Tomomi Inada informoval parlamentný výbor, že ruské rakety Bastion rozmiestnené na ostrove Iturup majú dosah 300 kilometrov. Rakety Kh-35, nazývané tiež Bal, ktoré Rusko rozmiestnilo na ostrove Kunašir, majú dolet 130 kilometrov. Ruské rakety by tak podľa ministra mohli zasiahnuť severovýchodné oblasti japonského ostrova Hokkaidó.

 

Japonské ministerstvo obrany predpokladá, že rozmiestnením rakiet na spomínaných ostrovoch chce Moskva kryť operáciu svojich jadrových ponoriek v Ochotskom mori.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies