Rusko rokuje s Bieloruskom o zabránení reexportu embargovaných potravín

NETKY.SK • 12 August 2014, 18:47 • 2 min
Rusko rokuje s Bieloruskom o zabránení reexportu embargovaných potravín

MINSK/MOSKVA - Predstavitelia ruskej veterinárnej a fytosanitárnej správy dnes pricestovali do Bieloruska, kde rokujú o možnostiach, ako zabrániť dovozu Ruskom zakázaných potravín z Európskej únie a iných krajín na územie Ruskej federácie z Bieloruska.

slovakia

left justify in out

S tým má totiž Moskva uzatvorenú dohodu o voľnom obchode, pričom Minsk na potraviny z EÚ či iných štátov embargo neuvalil. Potraviny by sa tak mohli dostať do Ruska zo susednej krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

Minulý týždeň Rusko zaviedlo embargo na dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov a morských produktov z EÚ, USA, Austrálie, Kanady a Nórska ako odvetu za sankcie západných krajín voči Moskve. Tie ich na Rusko uvalili pre krízu na Ukrajine, pričom Moskvu obviňujú z podpory proruských separatistov.
     

Od zavedenia zákazu sa v ruských médiách začali objavovať vtipy, že Rusko môžu čoskoro zaplaviť ustrice a krevety z Bieloruska, teda krajiny, ktorá nemá more. Minsk má však podobne ako Kazachstan uzatvorenú s Ruskom dohodu o voľnom obchode a obe krajiny uviedli, že budú aj naďalej dovážať zo západných krajín potraviny, na ktoré Moskva uvalila zákaz. Bielorusko však zároveň prisľúbilo, že dovoz sa bude týkať len jeho potrieb a urobí všetko pre to, aby sa do Ruska potraviny podliehajúce embargu nedostali. "Ak Rusko uzatvorilo svoj trh pre určité produkty, my sa musíme postarať o to, aby sa tieto výrobky cez naše územie do Ruska nedostali," vyhlásil pred niekoľkými dňami bieloruský prezident Alexander Lukašenko.
     

Dnes preto na rokovania odcestovali do Minska predstavitelia ruskej veterinárnej a fytosanitárnej služby vrátane jej šéfa Sergeja Dankverta. Delegáciu z Bieloruska očakávajú v Moskve v stredu 13. augusta.
     

Dovozcovia sa domnievajú, že menší reexport je možný, no vo veľkom meradle nepravdepodobný. "Na jednej strane budú chcieť niektoré bieloruské spoločnosti na tom zarobiť. Na druhej strane by ale v prípade výraznejšieho reexportu zvýšili riziko narušenia vzťahov s Ruskom," povedal Viktor Markelov, šéf Konfederácie bieloruských podnikateľov.
     

Minsk pritom Rusko potrebuje, najmä pre lacné dodávky energií. Navyše, bieloruské firmy očakávajú, že v dôsledku ruského embarga na potraviny zo západných štátov sa zvýši ich export na ruský trh, najmä čo sa týka zeleniny a mliečnych produktov. Len za január až marec vyviezlo Bielorusko do Ruska potraviny za 1 miliardu USD (749,29 milióna eur), najmä mlieko, mliečne výrobky a mäso.

     

Rusko minulý rok doviezlo zo sankcionovaných krajín potraviny za 17,2 miliardy USD. Hodnota potravín, ktorých sa embargo týka, dosiahla 9,2 miliardy USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies