Rusko reagovalo na chybu v japonských mapách nasadením vojakov

NETKY.SK • 2 August 2019, 10:25 • 2 min
Rusko reagovalo na chybu v japonských mapách nasadením vojakov

Rusko malo vždy veľmi tvrdý postoj, pokiaľ ide o vlastníctvo južných Kuril, pretože ich považuje za neoddeliteľnú súčasť krajiny. Japonsko je presvedčené, že to vedie k pomerne ostrým útokom z Moskvy.

slovakia

left justify in out

Na nedávnom samite G-20 v Osake boli v tokijských spravodajských materiáloch označené južné Kurilské ostrovy za japonské územie. Ministerstvo zahraničných vecí Ruska ihneď požiadalo o okamžitú opravu dokumentácie.

 

Predpokladalo sa, že Japonsko si tento incident pamätá, ale nedávno sa znova objavila rovnaká chyba a tentoraz a Rusom došla trpezlivosť

 

V kníhkupectve v Tokiu novinári nedávno zistili, že na predávanej mape sú južné Kurily označené ako japonské územie. V pravom dolnom rohu mapy bola podrobne popísaná oblasť a bol tu poskytnutý prehľad štyroch ostrovov. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov naliehavo kontaktoval japonského veľvyslanca v Rusku, požiadal o zrozumiteľné vysvetlenie incidentu „a okamžité stiahnutie všetkých máp, inak Rusko podnikne opatrenia proti Tokiu“.

 

Ministerstvo zahraničných vecí krajiny vychádzajúceho slnka podalo nasledovné vysvetlenie: „Po nahlásení tejto skutočnosti japonská vláda okamžite začala vyšetrovanie v kníhkupectve. Podľa jeho výsledkov sa zistilo, že predané mapy boli falšované pirátske výrobky a pravdepodobne boli prostriedkom na zámerné zdiskreditovanie skrytými vonkajšími silami. Japonsko sa dohodlo s príslušnými osobami na zatvorení kníhkupectva a zničení všetkých máp.“

 

Japonský minister zahraničných vecí Kavano Taro oficiálne sa ospravedlnil Rusku diplomatickou cestou a uviedol, že japonská vláda určite zaručuje, že sa nič podobné nestane, kým strany neuzatvoria mierovú zmluvu. 

 

Ako sa ukázalo, Rusko nebolo s takýmto výsledkom spokojné a v ten istý deň nasadili svoje vojenské jednotky. Veľká výsadkárska loď Tichomorskej flotily, ktorá prepraví viac ako 400 vojakov a veľké množstvo obrnených vozidiel, začala vojenské cvičenia v blízkosti južných Kuril. Počas manévrov poslalo Japonsko dve prieskumné lode, aby sledovali ich postup, ale po výstražných výstreloch zo strany Ruska, Japonci okamžite opustili miesto manévrov.

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies