Rusko prudko zvýšilo úrokové sadzby

NETKY.SK • 16 December 2014, 08:54 • 2 min
Rusko prudko zvýšilo úrokové sadzby

MOSKVA - Ruská centrálna banka v utorok prudko zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o takmer sedem percentuálnych bodov na 17 %. Opatrenie nadobúda účinnosť 16. decembra a jeho cieľom je zmierniť infláciu a zastaviť prepad rubľa, uviedla banka vo vyhlásení.

slovakia

left justify in out

Od začiatku roka centrálna banka hlavnú sadzbu zvýšila o celkovo 11,5 percentuálneho bodu. Ruský rubeľ od začiatku roka stratil voči americkému doláru viac ako 40 % hodnoty. Mena je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií. V reakcii na krok centrálnej banky rubeľ v utorok o 8:02 SEČ posilňoval voči doláru o 9 % na 58,61 RUB/USD a oproti euru o 7,3 % na 73,10 RUB/EUR. 

 

Ruská centrálna banka v pondelok uviedla, že domáca ekonomika v prvom kvartáli 2015 medziročne s vysokou pravdepodobnosťou klesne. Za celý budúci rok by hrubý domáci produkt krajiny mohol oslabiť o približne 4,5 %, ak cena ropy bude na úrovni 60 USD za barel, konštatovala centrálna banka. V dokumente o menovej politike banka ďalej uviedla, že do konca roka 2017 by mohla dosiahnuť, aby bola inflácia na úrovni 4 %. Poznamenala však, že si to bude vyžadovať v budúcom roku prísnu menovú politiku. Inflácia vo výške 4 % je strednodobým cieľom centrálnej banky Ruska. V novembri medziročná inflácia prekročila 9 %. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona