Rusko prudko zvýšilo úrokové sadzby

NETKY.SK • 31 Október 2014, 13:55 • 2 min
Rusko prudko zvýšilo úrokové sadzby

MOSKVA - Ruská centrálna banka na svojom piatkovom zasadaní v reakcii na vysokú infláciu zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 150 bázických bodov.

slovakia

left justify in out

Týždňová minimálna aukčná repo sadzba sa tak dostala na úroveň 9,5 %. Celkovo ju ruská centrálna banka v tomto roku zvýšila o 400 bázických bodov. Piatkové zvýšenie úrokov v Rusku bolo výraznejšie, ako očakávali analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters. Odhadovali totiž, že banka ich zdvihne o 50 bázických bodov.

 

Ruská centrálna banka je pod tlakom, aby chránila hodnotu oslabujúceho rubľa. Ruská mena od polovice tohto roka oproti doláru stratila približne 20 %. Považuje sa to za výsledok klesajúcich cien ropy a západných sankcií voči Rusku pre rolu Moskvy v ukrajinskej kríze. "Ak sa zlepšia vonkajšie podmienky a nastane trvalý trend oslabovania inflácie a inflačných očakávaní, ruská centrálna banka bude pripravená začať uvoľňovanie menovej politiky," uviedla banka vo vyhlásení. 

 

Centrálna banka vyjadrila znepokojenie z inflácie, ktorá stúpa v dôsledku slabšieho rubľa a zákazu dovozu väčšiny západných potravín. Tento zákaz importu je odvetným opatrením voči západným sankciám. Banka uviedla, že inflácia k 27. októbru stúpla na 8,4 % a nad hranicou 8 % zostane do konca prvého štvrťroka budúceho roka. Banka očakáva, že ekonomický rast Ruska bude v štvrtom kvartáli 2014 a prvom štvrťroku 2015 v blízkosti nuly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona