Pád ruského lietadla na Sinaji spôsobil teroristický útok, Putin útočníkom sľúbil trest

NETKY.SK • 17 November 2015, 13:44 • 2 min
Pád ruského lietadla na Sinaji spôsobil teroristický útok, Putin útočníkom sľúbil trest

MOSKVA - Ruské úrady dnes oznámili, že októbrovú haváriu ruského dopravného lietadla na egyptskom Sinajskom polostrove spôsobil výbuch bomby. Moskva po prvý raz priznala, že išlo o teroristický útok, oznámila agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na zistenia vyšetrovateľov prisľúbil vypátranie a potrestanie páchateľov útoku. Súčasne zdôraznil, že Rusko bude pokračovať v leteckých útokov na ciele militantov v Sýrii a že ich ešte zintenzívni. "Dá sa jednoznačne povedať, že to bol teroristický čin," vyhlásil riaditeľ ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexandr Bortnikov na stretnutí, ktorému predsedal ruský prezident Vladimir Putin.

 

Podľa Bortnikovových slov na palube lietadla počas letu vybuchla bomba, čo dokazujú stopy výbušnín nájdené v troskách lietadla. Šéf FSB uviedol, že išlo o "podomácky vyrobené výbušné zariadenie" so silou rovnajúcou sa maximálne 1,5 kilogramu TNT. "Nájdeme páchateľov sinajského teroristického útoku na ktoromkoľvek mieste na zemi a potrestáme ich," vyhlásil Putin, ktorého citovala agentúra Interfax. "Žiadam všetky (ruské) špeciálne služby, aby sa zamerali na pátranie po osobách zodpovedných za teroristický útok na Sinaji", dodal.

 

Ruské lietadlo Airbus A321 spoločnosti Metrojet s 224 osobami na palube, smerujúce z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, sa zrútilo na Sinajskom polostrove 31. októbra. Všetci pasažieri i členovia posádky zahynuli. Takmer všetky obete tragédie boli občanmi Ruskej federácie. K zodpovednosti za útok, ktorý bol najhorším civilným leteckým nešťastím v ruskej histórii, sa prihlásila odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) operujúca na Sinaji. Moskva však vo veci viedla vlastné vyšetrovanie a až dnes priznala, že išlo skutočne o teroristický útok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies