Rusko prišlo o vesmírnu družicu na mapovanie Arktídy

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 15:02 • 2 min
Rusko prišlo o vesmírnu družicu na mapovanie Arktídy

MOSKVA - Rusko prišlo o vesmírnu družicu na mapovanie Arktídy, ktorú vypustilo na obežnú dráhu Zeme len minulý rok. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z ruského kozmického priemyslu.

slovakia

left justify in out

Sonda Zond-PP s plánovanou trojročnou životnosťou prestala fungovať. Išlo o prvý z piatich plánovaných satelitov ruskej výroby určených na sledovanie Zeme. 

"Zond-PP bola vyhlásená za stratenú v dôsledku technického zlyhania," uviedol zdroj pod podmienkou zachovania anonymity. Experti sa podľa neho ešte pokúšajú o oživenie družice.

Satelit bol vybavený zariadeniami na monitorovanie slanosti oceánov a vlhkosti pevniny. Získané údaje mali pomôcť ruským meteorológom pri modelovaní pohybu oceánskych prúdov a ľadových krýh v oblasti Arktídy. Zond-PP mala testovať aj zobrazovacie metódy na detekciu ropných a benzénových škvŕn v arktických vodách. 

Ruský vesmírny program utrpel v uplynulých rokoch sériu ponižujúcich neúspechov, ktoré sú podľa kritikov následkom dlhodobého finančnej poddimenzovanosti a s tým súvisiaceho odlivu mozgov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies