Rusko pripúšťa zmrazenie cien

NETKY.SK • 9 Október 2014, 11:18 • 2 min
Rusko pripúšťa zmrazenie cien

MOSKVA - V prípade, ak inflácia nezastaví rast, môže ruská vláda dočasne zmraziť ceny vybraných produktov. Uviedol to minister obchodu Denis Manturov, ktorého citoval vo štvrtok denník Rassijskaja Gazeta.

slovakia

left justify in out

Existujúca legislatíva umožňuje vláde zmraziť na 90 dní ceny vybraných "životne dôležitých produktov", dodal minister. K mimoriadnym opatreniam by mohla podľa neho vláda siahnuť napríklad vtedy, ak tempo rastu cien štyridsiatky kľúčových produktov prekročí hranicu 30 %, uviedol bez ďalších podrobností.

Medziročná spotrebiteľská inflácia v Rusku minulý mesiac zrýchlila na 8 %. To je výrazne viac ako cieľová hodnota 5 %, od ktorej sa malo tempo rastu cien podľa plánov zo začiatku roka odchýliť oboma smermi najviac o 1,5 percentuálneho bodu. 

 

Ceny v Rusku rýchlo rastú v dôsledku oslabenie ruského rubľa, sankcií Západu pre úlohu Moskvy v ukrajinskej kríze a ruské embargo na dovoz potravín zo západných krajín. Podľa štatistického úradu krajiny boli motorom inflácie v septembri najmä ceny masla, ktoré sa zvýšili o 22,5 %, a mliečnych výrobkov s rastom o 17,7 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona