Rusko pripúšťa za západné sankcie odvetu v podobe reštrikcií Colnej únie

NETKY.SK • 9 December 2014, 11:33 • 2 min
Rusko pripúšťa za západné sankcie odvetu v podobe reštrikcií Colnej únie

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes uviedol, že Rusko sa nechystá diskutovať o kritériách na zrušenie sankcií, ktoré naň uvalili západné krajiny, ale "ak EÚ prejaví zdravý rozum, Rusko bude pripravené na konštruktívnu súčinnosť v tejto záležitosti".

slovakia

left justify in out

Lavrov v rozhovore pre agentúru RIA Novosti citoval z nedávneho prejavu prezidenta Vladimira Putina, ktorý uviedol, že v situácii, keď sa vlády niektorých krajín snažia vybudovať okolo Ruska takmer železnú oponu, sa Moskva bude snažiť posilňovať spoluprácu, nadväzovať kontakty v podnikateľskej a humanitárnej sfére, ako aj v oblasti školstva, vedy a kultúry.

 

Šéf ruskej diplomacie v rozhovore pripustil, že na protiruské sankcie by mohla nasledovať reakcia Colnej únie združujúcej niektoré štáty bývalého ZSSR, ale zdôraznil, že zatiaľ sa o tom nerokovalo. Uviedol, že Rusko sa s partnermi v Colnej únii zhoduje v názore, že západné sankcie uvalené na Rusko sú v rozpore s normami medzinárodného práva a nijako nepomôžu urovnaniu konfliktu na východe Ukrajiny, ktorý bol príčinou ich uvalenia.
 

USA a EÚ neuznávajú pripojenie Krymského polostrova k Rusku, ktoré súčasne obviňujú zo zasahovania do vývoja na Ukrajine a z vojenskej podpory separatistov v jej východnej časti. Rusko však obvinenia odmieta.

 

Západné štáty od marca uvalili na Rusko sankcie v niekoľkých vlnách, naposledy sa tak stalo v septembri. Reštrikcie sa týkajú podnikateľských subjektov, bánk i fyzických osôb, a to v Rusku, na Kryme a vo východnej časti Ukrajiny.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies