Rusko pripravuje v septembri dve veľké vojenské cvičenia

NETKY.SK • 3 September 2014, 10:29 • 2 min
Rusko pripravuje v septembri dve veľké vojenské cvičenia

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že v septembri sa uskutoční veľké cvičenie ruských raketových vojsk strategického určenia a letectva, uviedla agentúra RIA Novosti. Cvičenie za účasti 4000 príslušníkov týchto jednotiek a 400 kusov techniky sa uskutoční na Altaji.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters pripomenula, že Moskva prišla s oznámením o vojenskom cvičení len deň pred summitom NATO vo Walese. RIA Novosti spresnila, že cieľom manévrov na Altaji je nacvičiť scenár činnosti v prípade útoku vysokopresnými zbraňami, reagovať na aktivity diverzantov a nácvik plnenia úloh v prípade rádiového a elektronického útoku. 
     

 Prvýkrát sa na cvičení takéhoto rozsahu zúčastnia aj bojové lietadlá, ktorých jadro budú tvoriť supersonické lietadlá MiG-31 a prieskumné lietadlá Su-24MR. Postup protivníka budú imitovať oddiely zvláštneho určenia, uviedol Reuters. Po tom, ako sa ministrom obrany stal Sergej Šojgu, sa ministerstvo po 20 rokoch opäť vrátilo k zaužívanej praxi vopred neohlásených previerok bojaschopnosti vojenských jednotiek. Ako konštatovala RIA Novosti, cieľom previerok je zvýšiť bojaschopnosť armády a zlepšiť vojenskú infraštruktúru o najmodernejšiu bojovú techniku.
      

Manévre ruských jednotiek v posledných mesiacoch však vyvolali veľké znepokojenie na Západe - obáva sa totiž, že ide o prípravu invázie na územie Ukrajiny, ktorá sa od jari zmieta v ozbrojenom konflikte medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Tí podľa Západu dostávajú od Moskvy vojenskú i logistickú podporu. Moskva tieto obavy označila pred časom za "smiešne", ale americké ministerstvo zahraničných vecí sa prostredníctvom svojej hovorkyne Jen Psakiovej vyjadrilo, že Washington bude za provokáciu považovať akékoľvek vojenské cvičenie ruskej armády.
      

Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Michail Popov v utorok uviedol, že Rusko môže v súvislosti s ukrajinskou krízou a zhoršením vzťahov s NATO prehodnotiť svoju vojenskú doktrínu. "Skutočnosť, že vojenská infraštruktúra členských štátov NATO sa približuje k našim hraniciam, a to aj prostredníctvom rozširovania, si zachová svoje miesto ako jedna z vonkajších hrozieb pre Ruskú federáciu," povedal Popov v rozhovore pre RIA Novosti.
      

Ako faktory, ktoré Rusko znepokojujú, Popov uviedol, že "Spojené štáty chcú významne posilniť vojenský kontingent NATO v pobaltských štátoch. V Estónsku, pri ruských hraniciach, plánujú umiestniť ťažkú výzbroj a vojenské zariadenie vrátane tankov a obrnených transportérov."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies