Rusko pripravuje nové opatrenia na podporu bánk

NETKY.SK • 18 December 2014, 15:51 • 2 min
Rusko pripravuje nové opatrenia na podporu bánk

MOSKVA - Ruské banky budú môcť žiadať od štátu pomoc v celkovom objeme až 17 mld. USD.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý zverejnil vo štvrtok ruský parlament na svojej internetovej stránke. Legislatíva by umožnila investovať prostriedky zo štátneho fondu poistenia vkladov do podriadených dlhov, dlhopisov a preferenčných akcií bánk. Návrh nešpecifikuje, ktoré banky by sa mohli uchádzať o pomoc, podobným spôsobom však štát sektor podporil už počas finančnej krízy v rokoch 2008 a 2009, uviedla agentúra Reuters. Podľa ruskej agentúry Interfax by sa mala dolná komora parlamentu, Štátna duma, legislatívou zaoberať 19. decembra.

 

Ruská ekonomika smeruje do recesie a ruský rubeľ od začiatku roka voči doláru stratil 46 % hodnoty. Rubeľ je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií. Terčom sankcií sú aj najväčšie štátom vlastnené banky Sberbank a VTB. Ruská centrálna banka od začiatku roka investovala do stabilizácie meny viac ako 80 mld. USD. V snahe zastaviť prepad rubľa a zmierniť infláciu centrálna banka v utorok prudko zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o takmer 7 percentuálnych bodov na 17 %. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies